Reichsrat von Buhl Deidesheimer Herrgottsacker Riesling 2018, zuiverheid uit de Pfalz

Op de proeftafel staat een prachtige Riesling uit de Pfalz van het gerenommeerde huis Reichsrat von Buhl.

Weingut Reichsrat von Buhl is opgericht in 1849 en gevestigd in het plaatsje Deidesheim. Vanaf 2013 stond de voormalige keldermeester van het beroemde Champagnehuis Bollinger, Mathieu Kauffmann, aan het roer van Reichsrat von Buhl en hij heeft het bedrijf tot grote hoogte gebracht. Gregor Hofer en Peter Hüftlein-Seeger zijn sinds augustus 2019 directeur van het wijnhuis, dat op het hele terrein ecologisch en duurzaam werkt.
Het wijnhuis is lid van de VDP en produceert wijnen in alle voorkomende klassen van de VDP: Gutswein, Ortswein, Erste Lage en Grosse Lage. In de bekende wijngids van Gerhard Eichelmann (2020) wordt Reichsrat von Buhl gewaardeerd met 4-5 sterren, bijna de hoogste kwalificatie.

De totale oppervlakte van de wijngaarden van Reichsrat von Buhl is 64 hectare. De belangrijkste druivenrassen die in de wijngaarden worden verbouwd zijn Riesling (72 procent) en Spätburgunder (12 procent) en Chardonnay (6 procent). In bescheiden mate zijn de rassen Weissburgunder, Grauburgunder, Scheurebe, Sauvignon en Gewürztraminer aanwezig.

De Riesling 2018 die ik proef is gekwalificeerd als een VDP Erste Lage en komt van de wijngaard Herrgottsacker. De percelen liggen vrij hoog op de heuvel. Er wordt slechts 35 hectoliter per hectare geoogst. De wijn heeft 14 maanden gerijpt op de gistcellen in grote eikenvaten.  Alcohol is 12,5 procent.

Reichsrat von Buhl Deidesheimer Herrgottsacker Riesling trocken 2018

Fonkelend helder, licht goudgeel van kleur. Een bovengemiddelde intensiteit.
Een mooie, iets gerijpte Riesling neus. Fruitaroma’s van ananas, gele pruimen en goudreinetten. Een snufje pétrol. Rijk en complex.
In de mond prachtige zuren (appel) en een heel lichte vettigheid op de tong. Ook wat tintelend. Limoen, gele grapefruit en nectarines. Sappig en vol met een tikje honing en zoute mineralen. Vrij strak, maar de zuren zijn niet te prominent en geven veel spanning. Riesling uit de Pfalz vind ik over het algemeen toch iets milder qua zuurgraad dan Riesling uit de Mosel.

Sprankelende, zuivere en volle Riesling van hoge kwaliteit, uit een rijk oogstjaar. Een wijn die ook prima kan ouderen.

Score voor deze Herrgottsacker Riesling van Reichsrat von Buhl: 17 punten.

Verschillende wijnen van Reichsrat von Buhl zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Een fles van deze Herrgottsacker wisselt van eigenaar voor € 21,45.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *