Refosco dal Peduncolo Rosso 2017, fris rood uit Veneto

Uit de Noord-Italiaanse regio Veneto komt deze rode wijn, gemaakt van de Refosco druif.

De wijn is afkomstig van het wijnhuis Ornella Bella. Het bedrijf heeft als slogan ” La Forza della Famiglia” (de kracht van het gezin). Italiaanser kan het bijna niet! Het huis Ornella Bellia ligt in het plaatsje Pramaggiore. Dat ligt in de regio Veneto, tegen de grens met de regio Friuli-Venezia-Giulia. De wijngaarden liggen in de vlakte op enkele kilometers van de Venetiaanse kust, tussen de rivieren Tagliamento en Livenza. Deze wijn komt uit het herkomstgebied DOC Lison-Pramaggiore.

Refosco: een druif met potentie

Onder de naam Terre Piane brengt het bedrijf onder andere een aantal mono-cépage wijnen op de markt, waaronder deze rode wijn gemaakt van de Refosco druif. De Refosco kent vier verschillende verschijningsvormen, waarvan de Refosco dal Peduncolo Rosso kwalitatief de beste wijnen voortbrengt. En van die druif is deze wijn gemaakt!
Refosco is een ras wat laat rijpt. Bij onvoldoende rijpheid krijg je harde zuren in de wijn, dus geduld hebben tot aan het juiste moment van plukken is een vereiste. Refosco staat al eeuwen lang aangeplant, vooral in Friuli. In het verleden heeft wijn van de Refosco een wat negatieve reputatie gehad. Ik vermoed dat de druif wat te vroeg werd geplukt. Die periode is voorbij. Er worden met de kennis van nu uitstekende wijnen gemaakt, die zich kenmerken door rood bessenfruit, frisheid en een plezierige “bite”.

Wienaldi Wines is de verkoper van deze Refosco én andere Italiaanse wijnen uit “echte” Italiaanse druiven. Met de benaming “echte” wordt vooral bedoeld “inheemse”. Wijnland Italië is rijk aan inheemse druiven en als u wijnen zoekt die hieruit gemaakt zijn, dan zit u bij Wienaldi Wines goed.
Wilt u een bezoekje brengen aan de winkel? Iedere vrijdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur is Wienaldi Wines in het Noord-Hollandse De Rijp (Volger 25) geopend!
Aan deze Refosco hangt een prijskaartje van € 9,95.

Refosco dal Peduncolo Rosso 2017

Een volle, diepe robijnrode kleur met een intensiteit van 4 uit 5. In de rand loopt de kleur “warm rood” weg.
De neus is vrij open en geeft frisse, fruitige geuren af, zoals je die kunt verwachten van een Refosco. Confiture van bessen, frambozen en bramen. Aromatisch en aangenaam.
Licht drogend in de mond met vrij hoge zuren. Kruiden (pepertje) en bittere chocolade. Knapperig rood steenfruit. Redelijk vol met een restzoetje. De wijn is door het frisse rode fruit en de zuren wat aan de robuuste kant.

Deze Refosco is een mooie, medium volle rode wijn met fijne frisse zuren. Een heerlijk glas, ik raad u aan de wijn licht gekoeld te drinken.

Refosco dal Peduncolo Rosso van Ornella Bellia scoort een mooie 14,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #veneto #refosco #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *