RediMore Irpania Aglianico 2014, DOC Irpania, Campanië, Italië

Redimore
Uit het zuiden van Italië komt deze rode RediMore, van het beroemde huis Mastroberardino.

De Aglianico druiven voor de Redimore komen uit de regio Campanië. Irpania is een DOC, gelegen in de oostelijke heuvels van Campanië, in de provincie Avellino.

Het huis Mastroberardino is een bekendheid in Campanië en ver daarbuiten. Mastroberardino heeft een grote reputatie en produceert wijnen tot aan het hoogste niveau. Het assortiment omvat o.a Taurasi, Greco di Tufo, Fiano di Avellino en deze Redimore.

De druiven voor deze RediMore komen van de Tenuta Mirabella Eclano. De wijngaarden liggen op een hoogte van ongeveer 400 meter. De leeftijd van de wijngaard is 10 jaar.
De wijnstokken zijn een zorgvuldige selectie van klonen van oude Aglianico-stokken die een eeuw geleden werden geplant, zonder wortelstokken. Het gaat om twee biotypes die zijn geïdentificeerd door Antonio Mastroberardino.
De druiven worden met de hand geplukt. Na een lange vergisting op de schillen is er vervolgens een houtrijping op Franse barriques voor de periode van 12 maanden. Daarna nog 6 maanden flesrijping en dan is RediMore klaar voor consumptie!

RediMore Irpania Aglianico is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De verkoopprijs ligt zo rond de 19 euro.

Degustazione!

RediMore Irpania Aglianico 2014

Een vrij diepe donkerrode kleur, geconcentreerd. In de rand iets bleekrood. Hangende tranen in het glas, een fraaie viscositeit.
Een explosief openende neus. Zoete kersen, bessenconfiture, amandelen en vanille. Wat natte aarde, eikenhout en custard. Ook geuren van kruidenlikeur en iets nagellak. Erg mooi en superverleidelijk.
In de eerste aanzet licht stroef in de mond (tannines). Iets stroperig, een plakkerig mondgevoel. Zoethout, zwarte peper en vanille. Donker fruit, kruiden en specerijen. Vurig en zondoorstoofd. Niet supercomplex, maar wel geconcentreerd en mondvullend.

RediMore Irpania Aglianico is een robuuste wijn, rijk en krachtig van smaak. Een wijn die staat. Prachtige neus, vol en aromatisch van smaak.

Score: 16,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu tot 2024.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #mastroberardino #irpania #aglianico