Pyros Single Vineyard Block No 4 Malbec 2013, Valle de Pedernal, Argentinië

Pyros Block No 4 Malbec
Malbec is dé blauwe druif in Argentinië. Op de proeftafel staat een wijn van het huis Pyros die goed laat zien wat er mogelijk is met deze druif.

Pyros is een vrij jong wijnhuis. Het huis is in 2008 opgericht door Myndert Pon, “founder” van het bekende Bodegas Salentein. Pyros heeft 80 hectare aan wijngaarden die beplant zijn met de druif Malbec. De wijngaarden zijn hooggelegen, op zo’n 1.400 meter. Deze hoogte zorgt voor koele nachten en overdag een intense zonnestraling. Die omstandigheden hebben uiteraard hun uitwerking op de druiven en op de wijn.

Valle de Pedernal is een wat geisoleerd gebied in de provincie San Juan. San Juan is na Mendoza de tweede wijnproducerende regio in Argentinië. In het midden van de jaren 90 is men in Valle de Pedernal begonnen met wijnbouw. Sinds 2007 heeft de vallei een officiële herkomstbenaming. Het klimaat wat er heerst is koel met continentale trekjes.

Pyros Malbec

Deze Malbec heeft 16 maanden houtrijping gehad, waarvan 50 procent in Frans eiken en 50 procent in Amerikaans eiken. Na deze houtrijping volgt een rijping op de fles van één jaar. De wijn heeft 14 procent alcohol en is gebotteld in een stoere, zware fles.

Pyros Single Vineyard Block No 4 Malbec is verkrijgbaar bij de Wijnkring. De verkoopprijs is € 27,95 maar de wijn is nog in de aanbieding! U kunt een fles van deze wijn bemachtigen voor de prijs van € 24,49. Maar dan moet u er wel snel bij zijn, want deze aanbieding loopt tot en met 14 oktober.
Bestellen? Klik HIER.

Pyros Single Vineyard Block No 4 Malbec 2013

Een geconcentreerde dieprode kleur, lijkt zowat ondoorzichtig. Een bijna maximale kleurintensiteit. Vol en purperrood tot in de rand.
De neus opent zich redelijk. Een breed scala aan geuren: zwarte bessen confiture, kersen, menthol, natte aarde en kreupelhout. Kruiden zoals tijm, kruidnagel en iets kaneel. Donkere tabak en gerookt vlees. De neus heeft daarnaast een goede frisheid. Het bouquet heeft wel wat lucht nodig om volledig te openen.
Een intense binnenkomst in de mond met veel kracht. Vurig, licht stroperig en iets romig. Bosbessenjam, teer, zwarte peper, vanille en houtskool. Donkerblauwe pruimen. De aanwezige tannines zijn mooi geïntegreerd. Een zuivere smaak met fijne frisse zuren. Vol en zwaar van body. Een lange, wat kruidige afdronk maakt het af.

Dit is Malbec op zijn best. Fijne kruiden en veel donker fruit. Deze wijn van Pyros is geconcentreerd en goed in balans. Dit scoort net geen medaille maar een aanrader is het zeker!

Score: 17,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2024.
Pyros Single Vineyard
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijnkring #malbec #pyroswines