Prunideo 2019 van Betti, mondvullend Toscaans rood

Eén van de topwijnen van SA Betti uit Toscane is deze Prunideo. Een wijn waar ik mij op verheug, want iedere jaargang komt goed voor de dag.

Prunideo komt van het wijnbedrijf Società Agricola Betti. Deze wijnmakerij is sinds 1900 gevestigd in het plaatsje Quarrata, ten noordwesten van Florence, in het heuvellandschap van Montalbano. Betti bezit hier 25 hectare aan wijngaarden, gelegen op een hoogte tussen de 150 en 200 meter. 

Prunideo bestaat uit een blend waarin de Sangiovese met 90 procent het grootste deel voor zijn rekening neemt. De resterende 10 procent zijn voor de Cabernet Sauvignon. De vinificatie in een notendop: alcoholische vergisting gedurende 15 -20 dagen bij een gecontroleerde temperatuur. Daarna malolactische vergisting. Vervolgens een 12 maanden durende rijping in eikenhouten vaten van 225 liter (barriques) en in stalen tanks. Tenslotte 3 maanden rijping op de fles. Een lichte filtering voor de botteling. Alcoholpercentage is 14 procent.

De wijnen (en olijfolie) van Betti zijn te vinden in het assortiment van Wienaldi Wines. Deze wijn(web)shop is gevestigd in het Noord-Hollandse De Rijp en gespecialiseerd in authentieke Italiaanse wijnen. Iedere vrijdagmiddag is er de mogelijkheid tot proeven!
Aan een fles Prunideo hangt een prijskaartje van € 17,95.

Prunideo 2019 van Betti

Een diepe robijnrode kleur. Gezien het grote aandeel Sangiovese is de kleurintensiteit opvallend hoog. Vol tot in de rand.
Veel aroma’s in de neus: sperciebonen, zwarte peper, groene paprika en rijpe zwarte bessen. Wat rokerig, houtskool en een snufje natte kalk.
Vol, mollig en vrij stevig in de eerste aanzet. Zoethout, salmiak en donkerrood rijp fruit. Kruidig, vurig en warmbloedig. Een licht vettig en iets stroperig mondgevoel. De fijne Sangiovese zuren geven een mooie grip en zorgen voor balans.

Prachtig mondvullend Toscaans rood. In tegenstelling tot de 2017 en 2018 komt deze 2019 wat rijper, ronder en evenwichtiger over. Ik vind het ook echt een “eetwijn”. Om het netjes te zeggen: “gastronomisch breed inzetbaar”. Verslavend lekker, elk glas is genieten!

Score voor de Prunideo 2019 van SA Betti: 17,1 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *