Prunideo 2018 van Betti, robuuste Toscaan

Een uitstekende rode Toscaanse wijn van producent SA Betti is de Prunideo. De jaargang 2018 mag eigenlijk niet ontbreken in uw wijncollectie.

Prunideo komt van het wijnbedrijf Società Agricola Betti. Deze wijnmakerij is sinds 1900 gevestigd in het plaatsje Quarrata, ten noordwesten van Florence, in het heuvellandschap van Montalbano. SA Betti bezit hier 20 hectare aan wijngaarden, gelegen op een hoogte tussen de 150 en 200 meter. De wijngaarden staan op een kleiachtige bodem en zijn “bevolkt” door de druivenrassen Sangiovese, Cabernet, Merlot, Trebbiano, Chardonnay en Canaiolo. Betti produceert naast wijnen (o.a. verschillende Chianti’s ) ook nog olijfolie van uitstekende kwaliteit.

Prunideo bestaat uit een blend van twee druivenrassen. Dat zijn (voor 90 procent) Sangiovese en de resterende 10 procent is voor de Cabernet Sauvignon. Voor de vinificatie starten we met een vergisting bij een gecontroleerde temperatuur gedurende 15 -20 dagen. Daarna malolactische vergisting. Vervolgens een rijping in eikenhouten vaten van 225 liter en in stalen tanks gedurende 12 maanden en tenslotte drie maanden flesrijping. Voor de botteling wordt de wijn licht gefilterd. Herkomstaanduiding: IGT Rosso di Toscana.

De wijnen (en olijfolie) van Betti zijn te vinden in het assortiment van Wienaldi Wines. Deze wijnwebshop is gespecialiseerd in authentieke Italiaanse wijnen, met de nadruk op wijnen die gemaakt zijn van inheemse rassen.
Een fles Prunideo kost u € 17,95.

Prunideo 2018 van SA Betti

Een volle, granaatrode kleur. De intensiteit is 4 op een schaal van 5. Iets purper in de rand.
Heerlijke neus die zich goed opent en expressief overkomt. Rijpe kersen, rode rozen, menthol, iets peper en groene paprika. Het rijpe fruit doet denken aan confituur. Fijne, frisse geuren.
De wijn komt stevig binnen. Iets drogend in de mond en vrij hoog in de tannine. Pure chocolade, After Eight, zwarte peper, steranijs, laurierdrop en boshoning. Rijp zoet rood fruit. Prachtige, geprononceerde zuren van de Sangiovese. Een levendige en mondreinigende smaak.

Prunideo is een zeer “complete” Toscaanse wijn. De neus doet veel beloven en dat wordt ook waargemaakt in de robuuste, frisse en complexe smaak. Kwaliteitswijn voor een scherpe prijs, dus een slimme keuze!

Score voor de Prunideo 2018 van SA Betti: 16,6 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *