Prunideo 2017 van Betti, verleidelijk en stevig Toscaans rood

Van het kleine maar fijne wijnhuis Betti komt deze Prunideo. Een wijn om echt van te genieten!

Prunideo komt van het wijnbedrijf Società Agricola Betti. Deze wijnmakerij is sinds 1900 gevestigd in het plaatsje Quarrata, ten noordwesten van Florence, in het heuvellandschap van Montalbano. SA Betti bezit hier 20 hectare aan wijngaarden, gelegen op een hoogte tussen de 150 en 200 meter. De wijngaarden staan op een kleiachtige bodem en zijn “bevolkt” door de druivenrassen Sangiovese, Cabernet, Merlot, Trebbiano, Chardonnay en Canaiolo. Betti produceert naast wijnen (o.a. verschillende Chianti’s ) ook nog olijfolie van uitstekende kwaliteit.

Betti en wijngaarden in het prachtige Toscaanse landschap

Prunideo is één van de twee topcuvées van Betti. De andere topcuvée heet “Semel” en die komt op een later tijdstip op de proeftafel. Prunideo bestaat uit een blend waarin de Sangiovese met 90 procent het grootste deel voor zijn rekening neemt. De resterende 10 procent zijn voor de Cabernet Sauvignon. De vinificatie van Prunideo is als volgt: alcoholische vergisting gedurende 15 -20 dagen bij een gecontroleerde temperatuur. Daarna malolactische vergisting. Vervolgens een 12 maanden durende rijping in eikenhouten vaten van 225 liter (barriques) en in stalen tanks gedurende 3 maanden. Tenslotte 3 maanden rijping op de fles. Een lichte filtering voor de uiteindelijke botteling. Alcoholpercentage is 14 procent.

De wijnen (en olijfolie) van Betti zijn nieuw in het assortiment van Wienaldi Wines. Deze wijnwebshop is gespecialiseerd in authentieke Italiaanse wijnen, met de nadruk op wijnen die gemaakt zijn van inheemse rassen.
Prijsindicatie voor deze Prunideo: € 17,95.
Degustazione!

Prunideo 2017 Rosso di Toscana van Betti

Een redelijk diepe robijnrode kleur met een bovengemiddelde intensiteit. In de rand wat lichtrood weglopend.
Na enig walsen komt de neus lekker los. Zoete kersen en bramen. Mint, vanille en wat kreupelhout. Een lichte rokerigheid wat doet denken aan een open haardvuurtje.
Mals en sappig met een wat romig mondgevoel. Bittere chocolade, mocca, drop en jodium. De tannines veroorzaken een licht drogend gevoel op de tong. Daarnaast zorgen de zuren van de Sangiovese voor een mooie frisheid. De vanillesmaak van de houtrijping is goed geïntegreerd. Vol en gelaagd van smaak en een fluwelige, lange afdronk waarin het zoete fruit terugkomt.

Prunideo is een verleidelijk, stevige en gelaagde Toscaanse rode wijn met veel zoet rijp fruit. Een wijn waaraan de nodige liefde en aandacht is besteed en dat proef je!

Een sterke score voor de Prunideo: 16,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #toscana #italiaansewijn #sangiovese

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *