Poort van Winterswijk Wit 2016, BGA Gelderland, Nederland

Poort van Winterswijk Wit
Wijngaard Hesselink nabij Winterswijk maakt ook portachtige wijnen. En niet zonder succes!

Ik heb het al eens eerder aangehaald: bij Wijngaard Hesselink in de Achterhoek is het assortiment omvangrijk. Wijnmaker Gerhard Ensing produceert een groot aantal verschillende wijnen om op die manier aan ieder zijn behoefte te voldoen. Dus heeft hij uit de mooie oogst van 2016 ook een aantal flessen portachtige wijn gemaakt.

Deze portachtige wijn is gemaakt van de Solaris druif. Een druif die goed geschikt is voor het maken van een zoete witte (in dit geval versterkte) wijn. Poort van Winterswijk Wit heeft geen houtrijping meegekregen.

De Poort van Winterswijk Wit is gebotteld in een flesje van 500 ml en de flesafsluiter bestaat uit een dopkurk.

Aan de productie van dergelijke (aparte) wijnen hangt vaak een wat hoger prijskaartje dan de “reguliere” wijnen. De prijs van een flesje is 20 euro (af wijngaard). Daar staat tegenover dat u een mooi Nederlands product in huis haalt! De 2016 is helaas niet meer verkrijgbaar. Maarrrr, binnenkort is wel de 2017 te koop bij Wijngaard Hesselink.

We gaan het proeven…

Poort van Winterswijk Wit

Poort van Winterswijk Wit 2016

Een heldere kleur die “zweeft” tussen goud en amber. Intensiteit van 3,5 uit 5 voor witte wijn. In de rand loopt het lichtgeel uit.
In de neus ruik ik caramel, krenten, toffee en iets leer. Gedroogde abrikoos en boerenjongens. Zuiver en goed open.
Een licht vettig mondgevoel. Wel fris en kruidig. Witte peper, ontbijtkoek en kaneel. Stevig en zoet met daar tegenover mooie zuren. Rozijnen, honing, likeur en ahornsiroop. Rijk van smaak met fraaie nootachtige bitters. Een fijne en warme afdronk.

Een portachtige wijn uit de Achterhoek die zonder meer de concurrentie aankan met goede witte portwijnen. Goed gemaakt met een breed smaakpalet waarin kruiden, zuren en zoet goed in elkaar zijn verweven. Een groot compliment aan wijnmaker Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink is hier dan ook op zijn plaats!
Tip: licht gekoeld drinken.

Score: 16,1 punten.

Geschat Bewaarpotentieel: nu drinken en zeker nog 10 jaar houdbaar.
Poort van Winterswijk Wit
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardhesselink #nederlandsewijn #solaris