Poggio Belvedere 2016 van Arnaldo Caprai, eerlijk rood uit Umbrië

Poggio Belvedere is een rode wijn uit de Italiaanse regio Umbrië. Een typerende, eerlijke en iets stoere wijn.

Producent van de Poggio Belvedere is Arnaldo Caprai. In 1971 is dit bedrijf gestart met enkele wijngaarden, aangeplant met de inheemse Sagrantino druif, even buiten het plaatsje Montefalco. Gedurende de daarop volgende jaren raakte Arnaldo Caprai meer en meer overtuigd van het potentieel van de Sagrantino druif.
Na diverse uitbreidingen is momenteel 90 hectare wijngaard in productie, waarmee vooral wijnen worden geproduceerd onder de vlag van de DOC’s Montefalco en Colli Martani Grechetto en de DOCG Sagrantino di Montefalco. Het bedrijf is sinds 1988 in handen van zoon Marco. Behalve wijnen van de Sagrantino en Grechetto druif (waar het bedrijf een uitstekende reputatie mee heeft verworven) worden er ook wijnen geproduceerd van o.a. Merlot, Pinot Nero, Chardonnay, Sangiovese en Ciliegiolo.

Poggio Belvedere is gemaakt uit een blend van de 2 laatstgenoemde druivenrassen. Om precies te zijn is de verhouding 80 procent Sangiovese en 20 procent Ciliegiolo. De wijn is opgevoed in stalen tanks voor 4 maanden en daarna nog eens 4 maanden flesrijping. Herkomstaanduiding: Umbria Rosso IGT. Poggio Belvedere 2016 heeft 14 procent alcohol en de fles wordt afgesloten door een kurk.

Poggio Belvedere 2016 van Arnaldo Caprai

Een volle, diepe robijnrode kleur. In de rand wat lichte ontwikkeling zichtbaar in de vorm van bruinrood.
Uitgesproken neus met aroma’s van leer, natte wol en zwarte aarde. Een snufje nagellak. Fruitaroma’s van zoete zwarte kersen.
In de mond vrij soepel, licht kruidig en iets drogend. Salmiak, tabak, confiture en speculaas. Donker fruit van bosbessen en kersen. De wijn heeft een medium body en komt evenwichtig en toegankelijk over.

Poggio Belvedere is een eerlijke, smaakvolle rode wijn uit Umbrië. Een wijn die plezierig en makkelijk wegdrinkt. Wat boers, maar wel zuiver op de graad. Een wijn met stoere trekjes.

Een uitstekende score voor de Poggio Belvedere 2016: 14,5 punten.

De wijnen van Arnaldo Caprai zijn verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken. Ik heb deze Poggio Belvedere aangeschaft bij de Sligro. Prijsindicatie: 9-10 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *