Piqueras Black Label 2022, sappig en niet te zwaar

Na de White Label proef ik nu de Black Label van de Spaanse bodega Piqueras. Hoe pakt dat uit?

Bodegas Piqueras ligt in de wijnstreek Almansa in de Spaanse regio Castilla-La Mancha. Dit familiebedrijf werd in 1915 opgericht door de familie Piqueras en wordt nu geleid door oenoloog Juan Pablo Bonete Piqueras en zijn broer Angel. In 2017 kwam Juan Pablo Cantos Serrano het Piqueras-team versterken. Een man met een indrukwekkende staat van dienst. Na zijn opleiding biologie en oenologie deed hij onder meer ervaring op bij grote namen als Ribeira del Duero-domein Vega Sicilia, Bodegas Barahonda in Yecla en Villa Maria Estate in Nieuw-Zeeland. 

De wijnstreek D.O. Almansa ligt op zo’n 100 kilometer van de Middellandse Zee, in het uiterste oosten van Castilla-La Mancha, de enorme hoogvlakte in het hart van Spanje. Hier heerst een droog, continentaal klimaat. Het is bij uitstek een gebied voor rode wijn. De inheemse druiven Monastrell en Garnacha Tintorera voeren de boventoon.

Deze Black Label bestaat uit een gelijkwaardige mix van Monastrell en Syrah. De druiven komen van 30 tot 35 jaar oude stokken, aangeplant op een hoogte van zo’n 750 tot 850 meter. De wijn heeft een houtopvoeding meegekregen van 3-4 maanden in Frans en Amerikaans eiken vaten.

Piqueras Black Label 2022

Een heldere, warm granaatrode kleur met een intensiteit van ruim 3 op een schaal van 5. In de rand licht purperrood.
In de neus aroma’s van rijpe zwarte kersen en bosbessen. Wat aards, iets leer, teer en de geur van nat karton.
Rond en een tikje romig in de mond. Zoete vettige bramen, chocolade, een pepertje, iets tabak, mediterrane kruiden en zoete drop. Medium vol van smaak en wat vlezig.

Score voor de Piqueras Black Label 2022: 14,3 punten.

De wijnen van Bodegas Piqueras zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Voor € 7,65 heeft u een fles van deze wijn in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *