Pinot Grigio en Pinot Grigio rosé van Bottega, zomerse wijnen voor een scherpe prijs

De naam Pinot Grigio doet vele wijnliefhebbers denken aan vrolijke zomerse sferen. Ik proef twee varianten voor u, een witte wijn en een rosé.

Producent van deze wijnen is Bottega, een grote Italiaanse drankenonderneming en dat in de ruimste zin van het woord. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de zeventiende eeuw. De “stamvader” Andrea Bottega, kweekte al in 1635 wijnstokken op de heuvels boven de Molinetto della Croda di Refrontolo, in de regio Veneto.

Tegenwoordig zijn de gedistilleerde dranken en wijnen van Bottega verkrijgbaar in 140 landen over de gehele wereld. De fraai ogende flessen (het oog wil ook wat) met mousserende wijn (prosecco) zijn vaak te zien bij verschillende luchtvaartmaatschappijen.  Bottega heeft een breed scala aan gedistilleerd met o.a. grappa, gin, wodka, vermouth en verschillende likeuren (limoncello). Maar waar het allemaal mee begonnen is, wijn, blijft een een belangrijke plaats innemen bij Bottega. Het bedrijf heeft wijnmakerijen in verschillende regio’s van Italië, zoals in Valpolicella (Veneto) waar o.a. Amarone della Valpolicella wordt geproduceerd  en in Montalcino (Toscane), waar Brunello di Montalcino wordt gemaakt.

Ik ga uit het brede assortiment twee wijnen bespreken, een Pinot Grigio en een rosé gemaakt van diezelfde druif. De benaming “Pinot Grigio” is populair onder wijnliefhebbers. Het redelijk frisse en lichtvoetige karakter van Pinot Grigio wijn uit Noord-Italië spreekt velen van ons aan. 

Verschillende oorsprongsbenamingen

Het blijft een lastig verhaal, al die oorsprongsbenamingen in Italië. Neem nou deze twee wijnen. De Pinot Grigio rosé heeft als oorsprongsbenaming DOC Delle Venezie. Deze oorsprongsbenaming is recent tot stand gekomen (in 2018) en omvat qua oppervlakte een groot gebied, namelijk de regio Veneto, de regio Friuli Venezia-Giulia en de provincie Trentino. Voor de markt heeft deze DOC ten doel om de Pinot Grigio wijnen uit dit gebied als een kwaliteitsproduct te presenteren.
De DOC Venezia, waaronder de witte wijn is uitgebracht, bestaat ook nog niet zo lang (2011) en omvat de provincies Treviso en Venetië. DOC Venezia beslaat een wat kleiner gebied dan de DOC Delle Venezie.

Voordat ik de wijnen proef wijs ik u nog graag op een speciale actie!
Verschillende wijnen van Bottega zijn nu exclusief verkrijgbaar bij Wienaldi Wines, gevestigd in het Noord-Hollandse De Rijp.  Voor deze twee Pinot Grigio wijnen geldt een speciale actie: 3 flessen Pinot Grigio en 3 flessen Pinot Grigio rosé van € 59,70 voor € 47,50.
Gratis thuis bezorgd in heel Nederland en te bestellen via mail, tel. of whats app. U kunt ook een mail sturen aan ed@wijngekken.nl en dan zorg ik ervoor dat uw bestelling bij Wienaldi Wines terecht komt. Deze actie is geldig t/m 31 mei 2021.  

PINOT GRIGIO 2019

Een heldere, licht bleekgele kleur met groene reflecties erin. De neus is open, sterk geurend en plezierig. Fruitaroma’s van rijpe perzik, abrikoos, rode appel en banaan. Ook wat floraal. Op de tong zacht, sappig en verleidelijk. Rijp en zoet geel fruit van de neus, aangevuld met mirabellen. Confiture. Vrij vol, gul en rond van smaak. De zuren zijn mild, maar net genoeg om de wijn wat frisheid te geven.  Een fijne, soepele en rijke Pinot Grigio. Laat maar komen, die zomer! 14,3 punten.

PINOT GRIGIO ROSÉ 2020

Een heldere en vrij lichte zalm-rosé kleur. De neus opent zich goed. Aroma’s van perendrups, rode appel en wat tropisch fruit. In de mond sappig, iets romig en mals in de eerste aanzet. Fijne zuren die doen denken aan rode grapefruit. Een bittertje wat ik associeer met sinaasappels. Redelijk vol van smaak en een zoet/zuur balans die in evenwicht is. Dit is een frisse, serieuze rosé. Geen slobber, maar vrij stevig en gastronomisch inzetbaar. 14 punten.  

 

 

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *