Pieve Vecchia Bianco Veronese, complexiteit ten top

Pieve Vecchia Bianco Veronese

Pieve Vecchia Bianco Veronese is een hemelse verrassing. De complexiteit spat van deze witte Italiaanse wijn.

Pieve Vecchia Bianco Veronese is een complexe witte wijn geproduceerd door het wijnhuis Fasoli Gino. Het wijndomein is gelegen in de regio Veneto, Italië. Dit wijndomein heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn toewijding aan biologische wijnbouw.

Het Wijndomein

Fasoli Gino werd opgericht in 1925 door grootvader Amadio Fasoli. Hij plantte de eerste wijnstokken en produceerde wijn van hoge kwaliteit die hij verkocht aan lokale ondernemers. Al snel groeide de reputatie van de wijnmaker en zijn wijnen en er kon uitgebreid worden.
Het wijnhuis wordt nu gerund door de derde generatie van de familie Fasoli, die in 1980 besloot over te stappen op biologische wijnbouw. Sinds 1984 zijn alle wijngaarden officieel biologisch gecertificeerd en is de kwaliteit nog meer toegenomen.

Het wijnmaken

Deze witte wijn wordt gemaakt van de Garganega. Deze druif is dé trots van Veneto en groeit prachtig op de kalkrijke ondergrond.
De druiven worden in drie stadia van rijpheid geplukt: vroeg, perfect rijp en overrijp. Na de oogst krijgen de druiven een afzonderlijke vergisting en de wijn wordt geblendet. Deze Veneto wijn rijpt zes maanden sur lie in eiken vaten en vervolgens nog eens zes maanden op fles.

De ligging van de wijngaarden

Het wijndomein Fasoli Gino ligt in de regio Veneto, specifiek in het gebied Soave. Deze regio staat bekend om zijn uitstekende witte wijnen. De wijngaarden profiteren van een gunstig klimaat en een bodem die rijk is aan mineralen, wat bijdraagt aan de unieke smaakprofielen van de wijnen¹.

Het wijnhuis Fasoli Gino combineert traditionele technieken met moderne inzichten om wijnen van hoge kwaliteit te produceren die de kenmerken van hun terroir weerspiegelen.

De Pieve Vecchia Bianco Veronese is te koop bij Wijnbaas.nl op https://wijnbaas.nl/shop/fasoli-gino-pieve-vecchia/ voor €21,95

Geproefd:

Pieve Vecchia Bianco Veronese

Kleur: de kleur is donker warm geel op de tong. In de rand is de kleur donkergeel met een oranje zweem – 3,0 punten

Neus: in de neus van deze witte Veronese wijn vind ik rijp geconfijt steenfruit met krenten. De neus is complex met nog wat frisse witte druiven fruit en daarbij vol en diep. De neus komt later nog beter los in het glas – 3,6 punten

Smaak: de smaak is frisser dan verwacht en de Pieve Vecchia Bianco heeft heerlijk en prachtig complex melkzuur, de fruittonen zijn overeenkomstig met die van de neus met daarbij karamel en een vleugje kaneel. De smaak is vol en mondvullend en die loopt over naar de superintense en lange afdronk – 7,6 punten

gouden medaille voor wijn

Mijn eindoordeel over de Pieve Vecchia Bianco Veronese uit Italië :
De Pieve Vecchia Bianco uit Veronese is prachtig complex, vol en diep. De wijn lijkt in het begin zoeter dan verwacht, maar de melkzuren geven deze wijn zijn finesse en kracht. Een prachtige wijn die niet misstaat bij een heerlijk fruit dessert, maar ook op een prachtige zomerdag – 2,4 punten

Dus geef ik de Pieve Vecchia Bianco Veronese een totaal van 16,6 punten en een Gouden WijnGekkenMedaille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *