Peter Kriechel Spätburgunder “S” 2014, Ahr, Duitsland

Peter Kriechel Spätburgunder
Het wijnhuis Peter Kriechel is gelegen in het prachtige wijngebied van de Ahr.

Het gebied is een bezoek meer dan waard. Niet alleen op wijngebied maar ook landschappelijk. Vanaf Zuid-Limburg ben je er in ongeveer anderhalf uur!

Weingut Peter Kriechel, gevestigd in Ahrweiler, heeft verschillende druivensoorten staan in zijn 24 hectare aan wijngaarden. De Spätburgunder neemt een belangrijke plaats in, 50-60 procent is hiermee beplant. Daarnaast is er 4 hectare aangeplant met Frühburgunder. De Weissburgunder en Grauburgunder maken 10 procent uit van het totaal. Tenslotte teelt men in kleine hoeveelheden nog wat andere blauwe en witte druivensoorten.

De wijngaarden bevinden zich over een lengte van 10 kilometer tussen Dernau en Bad Neuenahr. Verschillende soorten bodems zijn hier vertegenwoordigd, bestaande uit (een combinatie van) löss, leem en leisteen. De topwijngaarden zijn: Walporzheimer Kräuterberg, Ahrweiler Rosenthal en Neuenahrer Sonnenberg.

Ahr Anbaugebiet

Terug naar deze wijn. De “S” is een interne aanduiding van het wijnhuis die staat voor “Selection”. De druiven voor deze wijn komen van stokken die minstens 15 jaar oud zijn en ze worden speciaal geselecteerd gedurende de oogst. Houtrijping heeft plaatsgevonden in grote eikenhouten vaten.

Deze Spatburgunder “S” heb ik gekocht tijdens mijn bezoek aan Peter Kriechel voor de prijs van € 9,90.

Peter Kriechel Spätburgunder “S” 2014

Een heldere en een licht robijnrode kleur. Bleekrood in de rand.
Een lieflijke en verfijnde neus. Kersenfruit, amandel, herfstbos en iets gerookt. In de verte een madeira-achtige oxidatie.
In de mond een combinatie van milde, zachte tannines en pittige zuren. Iets groen, een bittertje en licht kruidig. Peper, paprika en tabak. Ook wat chocolade. Breed, elegant en sappig.

Peter Kriechel Spätburgunder “S” 2014 heeft best wel wat stevigheid in zich, maar robuust is de wijn ook weer niet. Een volle smaak en een interessante neus. De moeite waard!

Score: 14,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.