Peter Kriechel Spätburgunder “B” 2013, fraai rood uit de Ahr

Peter Kriechel Spätburgunder


Uit de kleine Duitse wijnregio Ahr komen prachtige Spätburgunders. Ik proef er één van Peter Kriechel.

Even voorstellen

Weingut Peter Kriechel, gevestigd in Ahrweiler, heeft verschillende druivensoorten staan in zijn 24 hectare aan wijngaarden. De Spätburgunder neemt een belangrijke plaats in, 50-60 procent is hiermee beplant. Daarnaast is er 4 hectare aangeplant met Frühburgunder. De Weissburgunder en Grauburgunder maken 10 procent uit van het totaal. Tenslotte teelt men in kleine hoeveelheden nog wat andere blauwe en witte druivensoorten.

De wijngaarden bevinden zich over een lengte van 10 kilometer tussen Dernau en Bad Neuenahr. Verschillende soorten bodems zijn hierin vertegenwoordigd, bestaande uit (een combinatie van) löss, leem en leisteen. De topwijngaarden zijn: Walporzheimer Kräuterberg, Ahrweiler Rosenthal en Neuenahrer Sonnenberg.

Peter Kriechel in Ahr

Spätburgunder “B” van Kriegel

De aanduiding “B” staat voor “Barriquefass”, een lijn van wijnen die een houtrijping in eikenhouten vaten van 220 liter heeft ondergaan. De “B” lijn van wijnen zit in de kwalificatieladder net onder het topsegment (Lagen/Goldkapselweine) van wat Peter Kriechel te bieden heeft. De Spätburgunder “B” heeft circa 12 maanden in de barrique gerijpt. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.

De Spätburgunder “B” had destijds een verkoopprijs van € 14,50, gekocht bij het wijnhuis zelf.

Peter Kriechel Spatburgunder

Peter Kriechel Spätburgunder “B” 2013

Een heldere kleur, robijnrood met een gemiddelde intensiteit. In de rand zie ik wat bruinrode ontwikkeling.
Een zuivere neus met geuren van bospaddenstoelen en natte bosgrond. Mooie aardse geuren. Fruit van kersen en rode bessen. Ik neem ook een lichte geur van aceton waar. De neus is open, vrij uitbundig zelfs.
In de eerste aanzet een lichte stroefheid op de tong, naast minerale, frisse zuren. In de smaak zetten de aardse aroma’s van de neus door. Kruidig, peper en vanille. Iets zoethout, koffiebonen en fraaie bitters. Nootachtig, zoute caramel en een toefje chocolade. Rijpe zwarte kersen en pruimen. Sappig en redelijk vol van smaak. Warm en wat zoutig in de afdronk.

Mooie, springlevende en wat gerijpte Spätburgunder waar best enige complexiteit in zit. Het is al vaker gezegd: In de Ahr worden prachtige Spätburgunders gemaakt en deze wijn bevestigd dat nog maar eens een keer.

Score van deze Spätburgunder van Peter Kriechel: 15,7 punten.
Spätburgunder B is nu prima op dronk en blijft nog zeker een jaar of 4-5 goed houdbaar.

Peter Kriechel wijngaarden
Wijngaarden langs de Ahr


#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #peterkriechel #ahr #spatburgunder