Perticaia Spoleto del Posto 2019, vol wit uit Umbrië

Er staat een mooie witte wijn van het Italiaanse wijnhuis Perticaia op de proeftafel, gemaakt van de druif Trebbiano Spoletino.

Enkele wijnen van Perticaia uit de regio Umbrië zijn al eerder door mij besproken op deze site. In dit artikel kun je er meer over lezen. Een wijn die daarin niet voorkwam is deze “del Posto”.

Del Posto is gemaakt van laat geoogste Trebbiano Spoletino druiven. De vinificatie heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks, na een korte maceratie met de schil. Geen houtopvoeding. De wijn heeft na de vergisting ruim 3 maanden op de fijne droesem in de roestvrijstalen tanks gelegen. Na botteling nog 6 maanden flesrijping. Alcohol is 13,5 procent.
Kurkentrekker binnen handbereik en daar gaan we….

Perticaia Spoleto del Posto 2019

Een vrij intense, licht goudgele kleur.
De neus is een tikkie gesloten. Fruitaroma’s van perzik, meloen en sinaasappelschil. Honing en wat florale geuren.
In de mond rond, rijk en sappig. Witte peper en honing. Veel geel fruit: mirabellen, nectarines en perzik. Milde zuren, maar wel wat tannine op de tong. Stevig van body. Licht alcoholisch in de afdronk.

Zeer mooie wijn met een volle smaak. Jammer dat de neus iets achter blijft. Een wijn die ook gastronomisch breed in te zetten is. Een klein juweeltje van Perticaia!

Score voor del Posto 2019 van Perticaia: 16 punten.

Deze wijn is in Nederland verkrijgbaar bij Casasancarlo.shop. Prijskaartje: € 19,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *