Perticaia Spoleto 2020, elegant wit uit Umbrië

Het gerespecteerde wijnhuis Perticaia uit de Italiaanse regio Umbrië komt goed voor de dag met deze prachtige witte wijn.

Het huis Perticaia is gelegen bij het plaatsje Montefalco. Leuk wetenswaardigheidje: Perticaia is het woord waarmee in de archaïsche (zeer oude) taal van Umbrië de ploeg wordt genoemd. Het werktuig dat staat voor bewerking van de grond. Die ploeg zie je ook op het erf bij het wijnhuis staan.
Perticaia heeft 50 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Die wijngaarden zijn “bevolkt” door verschillende druivenrassen: Sagrantino, Sangiovese, Colorino, Trebbiano Spoletino en Grechetto. De wijngaarden zijn gelegen in het heuvellandschap van Umbrië, op een hoogte tussen de 320 en 350 meter boven zeeniveau en deze heuvels zijn zuid tot zuidwest geëxponeerd. Perticaia maakt circa 10 verschillende wijnen, zowel wit, rood en rosé. 

Vorig jaar september heb ik een bezoekje gebracht aan dit wijnhuis. Op de schitterende locatie bij Montefalco werden we zeer vriendelijk ontvangen en kregen onder een stralende zon enkele wijnen te proeven, waaronder deze witte wijn, gemaakt van de druif Trebbiano Spoletino. Er zijn meerdere Trebbiano’s te vinden in Italië. Deze Spoletino kom je alleen tegen in Umbrië, meer precies in de omgeving van Spoleto en Montefalco. Trebbiano Spoletino is een oud inheems ras.
De vergisting heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks, waarna de wijn voor een periode van 6 maanden op de fijne droesem heeft gelegen.

Perticaia Spoleto 2020 Trebbiano Spoletino

Kraakhelder, licht goudgeel van kleur met een gemiddelde intensiteit.
De neus is een tikje gesloten. Ik ruik fruitaroma’s van gele pruimen en ananas. Iets zuivel en een snufje honing. Het is wel wat aan de bescheiden kant.
Rond, vol en sappig in de mond. Geen boterig of mollig mondgevoel. Fijne zuren die er “staan”. Rijp zoet geel fruit, zoals aangetroffen in de neus. Wat amandel, kokos en witte peper. Licht mineralig en iets tintelend op de tong. Mooi in balans.

Fijne, frisse, elegante wijn van Perticaia. Een mooi evenwicht in de smaak tussen zoet en zuur. Gewoon een heerlijk glas om van te genieten!

Score voor de Perticaia Spoleto 2020: 15,8 punten.

De wijnen van Perticaia zijn in Nederland verkrijgbaar bij Casasancarlo.shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *