Perticaia Montefalco Sagrantino 2004, gerijpt en robuust rood

Eindelijk heb ik een Montefalco Sagrantino met wat jaren flesrijping in het glas. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt.

Montefalco Sagrantino is de bekende rode wijn uit de regio Umbrië in Midden-Italië. Vaak proef ik deze donkere, krachtige wijnen tussen de 5 en 8 jaren oud. Nu heb ik een exemplaar uit het oogstjaar 2004 in het glas. Deze wijnen hebben alles in zich om lang te kunnen worden bewaard. Dat komt niet in de laatste plaats door de inheemse Sagrantino druif, die wijnen geeft met veel kleur en tannine. Mijn verwachtingen waren hoog gespannen, ook omdat deze Montefalco Sagrantino van het uitstekende wijnhuis Perticaia komt. Een huis waar ik geweest ben en mooie herinneringen aan heb.

Het huis Perticaia is gelegen in het plaatsje Montefalco. Leuk wetenswaardigheidje: Perticaia is het woord waarmee in de archaïsche (zeer oude) taal van Umbrië de ploeg wordt genoemd. Het werktuig dat staat voor bewerking van de grond.
Perticaia heeft 50 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Die wijngaarden zijn “bevolkt” door verschillende druivenrassen: Sagrantino, Sangiovese, Colorino, Trebbiano Spoletino en Grechetto. De wijngaarden zijn gelegen in het heuvellandschap van Umbrië, op een hoogte tussen de 320 en 350 meter boven zeeniveau en deze heuvels zijn zuid tot zuidwest geëxponeerd. Perticaia maakt circa 10 verschillende wijnen, zowel wit, rood en rosé. 

Deze 2004 maakte in de zomer van 2021 deel uit van een “speeddate” proeverij op het schitterende terras van het wijnhuis. In zo’n entourage smaakt alles beter. De wijn maakte indruk, dus toch maar een fles meegenomen naar huis. En die fles staat, in mijn eigen omgeving, op de proeftafel.
De wijn is voor 100 procent gemaakt van de Sagrantino druif. De vergisting vindt plaats na een koude maceratie van 48 uur, met gisten die van nature aanwezig zijn in de wijngaard. Contact met de schillen gedurende ongeveer 30 dagen, waarvan de laatste 15 dagen met ondergedompelde dop. Rijping in eikenhouten vaten van 25 hl gedurende 24 maanden, rijping in staal gedurende 3 maanden en in fles gedurende 12 maanden. Deze 2004 heeft 14 procent alcohol en dat is voor deze wijnen vrij laag. Ik heb wel eens exemplaren van 15,5 procent voorbij zien komen.

Perticaia Montefalco Sagrantino 2004

Zoals verwacht, zeer diep donkerrood. Een flinke kleurintensiteit en een volle rand waar wat bruinrode ontwikkeling zichtbaar is.
De neus opent zich goed. Veel aroma’s: natte wol, paddenstoelen, houtskool, leer, iets lucifer, kaneel, zwarte bessen en kersen, geroosterd brood. Een schimmelig, nat herfstbos. Wat animaal. Complexe, tertiaire geuren.
Op de tong (natuurlijk) stevig tannines, die een wat zanderig mondgevoel geven. Iets drogend ook. Salmiak, laurierdrop, mokka en vanille. Donker fruit. Sappig, dik en geconcentreerd. Mooi gerijpt en rond. Ten opzichte van jongere Montefalco Sagrantino’s van dit huis, lijkt deze 2004 nauwelijks aan kracht te hebben ingeboet.

Een zeer geslaagde wijn en voor mij een bevestiging dat deze wijnen uitstekend kunnen rijpen. Een heel mooi glas rood, klasse! De wijn laat ook complexiteit zien; het is niet alleen maar brute kracht. Zeker nog 15 jaar goed houdbaar.

Score voor deze Montefalco Sagrantino 2004 van Perticaia: 17,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *