Perticaia 2013 Montefalco Sagrantino, stoer, krachtig en massief

Uit de Italiaanse regio Umbrië komen zware, donkere wijnen gemaakt van de Sagrantino druif. Ik proef er één van het vooraanstaande huis Perticaia.

De herkomstbenaming van deze wijn is Montefalco Sagrantino. Het gebied rondom het plaatsje Montefalco in de regio Umbrië heeft sinds 1992 een DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), de hoogste kwalificatie in Italië. Ik heb in het artikel “Montefalco Sagrantino, stoere wijnen uit het hart van Italië” al eens aandacht besteed aan de wijnen uit dit gebied.

Perticaia in Montefalco

Het huis Perticaia is gelegen in Montefalco. Leuk wetenswaardigheidje: Perticaia is het woord waarmee in de archaïsche (zeer oude) taal van Umbrië de ploeg wordt genoemd. Het werktuig dat, meer dan enig ander, staat voor bewerking van de grond.
Perticaia heeft 50 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Die wijngaarden zijn “bevolkt” door verschillende druivenrassen: Sagrantino, Sangiovese, Colorino, Trebbiano Spoletino en Grechetto. De wijngaarden zijn gelegen in het heuvellandschap van Umbrië, op een hoogte tussen de 320 en 350 meter boven zeeniveau en deze heuvels zijn zuid tot zuidwest geëxponeerd. Perticaia maakt circa 10 verschillende wijnen, zowel wit, rood en rosé. Van deze Montefalco Sagrantino is er ook nog een passito uitvoering, waarbij de Sagrantino druiven op matten zijn gedroogd.

Deze wijn uit het uitstekende oogstjaar 2013 is voor 100 procent gemaakt van de dikke, donkere Sagrantino druif. Het schilcontact heeft minstens drie weken geduurd. Zodra de malolactische vergisting is afgerond heeft er houtrijping plaatsgevonden voor de periode van 12 maanden in kleine houten vaten (barriques of tonneaux) van Frans eikenhout. Daarna 12 maanden in stalen vaten en tenslotte 12 maanden flesrijping. Het alcoholpercentage is 14,5 procent, een waarde die vrij normaal is voor dit soort wijnen.

Wienaldi Wines is de verkoper van deze stoere wijn uit Umbrië én vele andere Italiaanse wijnen uit verschillende regio’s. Wijnland Italië is rijk aan inheemse druiven en als u wijnen zoekt die hiervan gemaakt zijn, dan bent u bij Wienaldi Wines aan het juiste adres!
Prijsindicatie: aan deze Montefalco Sagrantino hangt een prijskaartje van € 34,95. Dat is niet niks, maar daar krijgt u wel wat voor terug in uw glas!

Perticaia 2013 Montefalco Sagrantino

Zoals verwacht, een volle en diepe kleur. Intens granaatrood met een kleurintensiteit van 4 uit 5. Iets ontwikkeling zichtbaar in de rand.
Een neus die je overrompelt door allerlei aroma’s. Ga even rustig zitten voor dit geweld. Fruit van zwarte kersen en bessen. Sperciebonen, eucalypthus, vanille, tabak en kreupelhout. Iets kaneel, natte groene planten en een kampvuur. Divers en complex. Een neus die je de tijd moet geven, moet laten inwerken.
Vol, intens, massief en iets stroperig in de mond. Zwarte peper, laurierdrop, anijs, cacao, koffiebonen, ontbijtkoek en teer. Wat aards. Rijk aan tannine, vrij hoge zuren en wat drogend op het gehemelte. Dit is sap van dikke, donkere schillen. Een wijn met een enorme lengte. Een klein zoetje in de talmende afdronk.

Wat een geweldenaar! Deze Montefalco Sagrantino van Perticaia is een stoere, kolossale, indrukwekkende wijn met een enorme kracht. Geconcentreerd sap van de Sagrantino druif wat zeker nog 10-15 jaar kan worden bewaard. Een gouden medaille waardig!

Een massieve wijn met dito score: 18,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #sagrantino #italiaansewijn #montefalco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *