Perla Nera 2015 van Chiusa Grande, topwijn uit de regio Abruzzen

Ik heb lang uitgekeken naar een nieuwe jaargang van de Perla Nera. Mijn geduld wordt beloond, want de wijn doet zijn naam (zwarte parel) eer aan!

Perla Nera is een wijn van het huis Chiusa Grande. Chiusa Grande en zijn 60 hectare wijngaarden zijn gelegen in Nocciano (Pescara) in het hart van Abruzzo. Omgeven door de bergen van Gran Sasso en Majella, werd de biologische boerderij in 1991 opgericht. De ruimte die is bestemd voor het productieproces (250 m²) is uitgebreid tot een oppervlakte van meer dan 3000 vierkante meter en beslaat twee gebouwen voor de botteling, de verpakkingslijnen, een laboratorium voor chemische en microbiologische analyses en de technische proefruimte (75m²).

In de wijngaarden staan diverse inheemse druivenrassen, zoals Montepulciano, Trebbiano d’Abruzzo, Cocociola en Pecorino. Maar ook “internationale” rassen als Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot en Cabernet Sauvignon worden geteeld. Het huis produceert dan ook een uiteenlopend scala aan wijnen in de soorten wit, rood, rosé en mousserend.

De met de hand geplukte Montepulciano druiven voor deze Perla Nera komen van 30 jaar oude stokken, die gecultiveerd zijn volgens de principes van biologische landbouw. Een langdurige schilweking en vergisting bij een gecontroleerde temperatuur van 28-30 graden. Tijdens de contactperiode van de most met de schillen, wordt er periodiek overgepompt waardoor de schillen volledig met de most worden vermengd.
Na scheiding van de schillen en alcoholische vergisting vindt de malolactische vergisting plaats in kleine Franse barriques. In die barriques vindt ook de houtopvoeding van 18 maanden plaats. Tenslotte nog 6 maanden flesrijping. De wijn wordt gebotteld in een zware fles met diepe ziel. Alcohol: 14 procent.
Herkomstaanduiding: DOC Montepulciano d’Abruzzo.

Perla Nera 2015 van Chiusa Grande

Donker granaatrood van kleur. Zeer geconcentreerd met een kleurintensiteit van 4,5 uit 5. Bijna maximaal dus. In de rand bespeur ik wat magenta tinten.
Na enig walsen komt de neus lekker los. Zwarte kersen en bessen. Rokerig en ietsjes aards. Wat zwoel, rijp en lichtjes gestoofd. Open en geparfumeerd.
Vol en complex van smaak. Een bonte verzameling van smaakimpressies: pure chocolade, gekonfijt rood fruit, donkere honing, zwarte peper, vanille, teer, ontbijtkoek, kaneel en steranijs. Heerlijke zuren geven de wijn frisheid en fraaie, rijpe tannines zorgen voor grip. Een warme, zwoele afdronk maakt het helemaal af.

Perla Nera is een fantastische, grootse wijn van Chiusa Grande, waarin de mogelijkheden van de Montepulciano druif optimaal tot uitdrukking komen. In een complex geheel van smaken zit een mooie zoet/zuur balans. Geen gelikte wijn, maar één met een eigen karakter. De wijn kan zeker nog 10 jaar bewaard worden.

Score voor de Perla Nera 2015 van Chiusa Grande: 17,7 punten.

Verkoper van de wijnen van Chiusa Grande is Wienaldi Wines. Wienaldi Wines is een wijn(web)shop, gevestigd in het Noord-Hollandse De Rijp en gespecialiseerd in Italiaanse wijnen van inheemse druiven. In het assortiment zijn wijnen te vinden uit verschillende regio’s in Italië.
Het prijskaartje wat aan de Perla Nera hangt is € 21,25 en dat is deze wijn met een zilveren medaille absoluut waard! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *