Perla Nera 2013, Montepulciano op z’n best!

Deze Perla Nera laat de grote mogelijkheden zien van de Italiaanse Montepulciano druif.

Perla Nera is een wijn van het huis Chiusa Grande, wat in 1994 opgericht. Chiusa Grande is gevestigd in Nocciano, provincie Pescara, regio Abruzzo. Het huis heeft ongeveer 55 hectare aan wijngaarden op verschillende locaties tot zijn beschikking. Hierin staan diverse inheemse druivenrassen, zoals Montepulciano, Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino en Cococciola. Maar ook “internationale” rassen als Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn vertegenwoordigt. Het huis produceert dan ook een uiteenlopend scala aan wijnen in de soorten wit, rood, rosé en mousserend.

De hand geplukte Montepulciano druiven voor deze Perla Nera komen van 30 jaar oude stokken, die gecultiveerd zijn volgens de principes van biologische landbouw. Het ontstelen en contact van de schillen met de most duurt ongeveer 30 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 28-30 graden. Ongeveer 18 uur na het persen wordt een klein deel van de most verwijderd om een ​​grotere concentratie van de karakteristieke smaak van de druiven in de resterende most te krijgen. Tijdens de contactperiode van de most met de schillen, wordt er periodiek overgepompt waardoor de schillen volledig met de most worden vermengd. Na scheiding van de schillen en alcoholische vergisting vindt de malolactische vergisting plaats in kleine Franse barriques. In die barriques vindt ook de houtopvoeding van 18 maanden plaats.  Daarna nog 6 maanden flesrijping en Perla Nera is klaar voor consumptie!

Perla Nera 2013 Montepulciano d’Abruzzo

Een zeer diepe donkerrode kleur met een bijna maximale intensiteit. Vol doorlopend tot in de rand.
De neus komt fris en zuiver over. Zoete kersen, mint, eucalypthus en een vanille aroma door de houtrijping. Licht rokerig. Vrij intens en verleidelijk rijp.
Vol en tanninerijk in de mond, wat drogend ook. Een geweldige, intense en geconcentreerde smaak. Pepertje, teer, bittere chocolade en zoute drop. Rijp donker fruit. Mollig sap van dikke druivenschillen. Rondeur. Frisse, gespierde zuren die mooi geïntegreerd zijn en een tikje frisheid geven. Een restzoetje en wat warmte in de talmende afdronk. Top!

Stoere en kolossale wijn met veel karakter van de Montepulciano druif. Dit is rood van zeer hoog niveau! Een dik verdiende gouden medaille voor een wijn die ontzettend veel biedt voor zijn prijs.

Perla Nera 2013 behaalt een score die eigenlijk alles zegt: 18,2 punten.

Verkoper van de wijnen van Chiusa Grande is Wienaldi Wines. Wienaldi Wines is een wijn(web)shop gespecialiseerd in Italiaanse wijnen van Italiaanse (lees: inheemse) druiven. In het assortiment zijn wijnen te vinden uit verschillende regio’s in Italië.
Het prijskaartje wat aan de Perla Nera hangt is € 21,25 en dat is deze wijn absoluut waard! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *