Perla Nera 2012, een krachtpatser uit de Abruzzen van de Montepulciano druif

Deze Perla Nera, gemaakt van de Montepulciano druif, is een krachtpatser pur sang. Maar wel één met klasse!

Producent van de Perla Nera is het wijnhuis Chiusa Grande. Een huis waarvan ik al eerder wijnen heb mogen proeven. Mijn ervaringen met dit huis, gelegen in de regio Abruzzen, zijn uitstekend te noemen.

Chiusa Grande, inheems en internationaal

Chiusa Grande is een in 1994 opgericht wijnhuis, om precies te zijn gevestigd in Nocciano, provincie Pescara. Het huis heeft ongeveer 55 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Hierin staan verschillende inheemse druivenrassen, zoals Montepulciano, Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino en Cococciola. Maar ook “internationale” rassen als Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn vertegenwoordigt. Het huis produceert dan ook een uiteenlopend scala aan wijnen in de soorten wit, rood, rosé en mousserend.

Vinificatie van Perla Nera

De Montepulciano druiven voor deze Perla Nera komen van 30 jaar oude stokken, die staan in de omgeving van de gemeente Cugnoli. Er heeft een schilweking plaatsgevonden voor de periode van 30 dagen bij een gecontroleerde temperatuur tussen de 28 en 30 graden. Hierbij is de délestage techniek gebruikt (overpompen van de most), om meer kleur en fruit te extraheren. Na de alcoholische fermentatie en schilweking is de wijn in Frans eiken barriques overgepompt. In deze barriques heeft men de wijn malolactisch laten vergisten. De wijn heeft vervolgens 18 maanden gerijpt in de barriques en na botteling nog 6 maanden flesrijping.

Wienaldi Wines: Italië specialist

Verkoper van de wijnen van Chiusa Grande is Wienaldi Wines. Wienaldi Wines is een wijn(web)shop gespecialiseerd in Italiaanse wijnen van Italiaanse (lees: inheemse) druiven. In het assortiment zijn wijnen te vinden uit zowat alle regio’s in Italië.
Aan het eind van dit inleidend betoog naar de proefnotitie het prijskaartje wat aan de Perla Nera hangt. Het moge duidelijk zijn dat, gelet op het productieproces, we hier praten over een kwaliteitswijn. Een fles kost u € 21,25. Wat u daarvoor krijgt, kunt u hieronder lezen…

Perla Nera 2012 van Chiusa Grande

Een diepe, donkere, massieve kleur met een bijna maximale kleurintensiteit. Vol tot in de rand. Lange tranen hangend in het glas.
Een verleidelijke neus van zoete kersen, vanille, mokka en fraaie eikenhouttonen. Wat gerookte aroma’s. Elegant, breed en redelijk intens.
Tanninerijk op de tong. Zoute drop, laurier, teer, zwarte peper, jodium en salmiak. Dik rijp fruit van kersen en bramen. Iets confiture. Frisse zuren zorgen ervoor dat de wijn niet log overkomt. Wat drogend in de mond. Een complex en rijk smaakpalet met een lange afdronk.

Perla Nera is een kolossale wijn, een krachtpatser. Fabelachtig mooi verweven zuren zorgen voor een intense, maar elegante en frisse smaak. Ik kan wel zeggen dat dit de beste Montepulciano D’Abruzzo is die ik tot nu toe heb geproefd!
Een gouden wijngekken medaille op grond van de prijs/kwaliteit verhouding is hier dan ook op zijn plaats!

De score van Perla Nera is ook krachtig te noemen: 17,9 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #abruzzo #montepulciano #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *