Perescuma 2014, Vinho Regional Alentejano, Portugal

Perescuma Tinto
Een uitstekende kwaliteitswijn uit het Portugese Alentejano.

Het moderne wijnbedrijf Sociedade Agricola da Perescuma heeft ongeveer 37 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking in het wijngebied Alentejano. De regio Alentejano is een vrij groot gebied in het midden/zuiden van Portugal. Het wijnbedrijf Perescuma is gelegen in het district Évora, wat gesitueerd is in het noordoosten van Alentejano.

Perescuma 2014 is gemaakt uit verschillende druivensoorten. Volgens de website van Perescuma gaat het bij deze wijn om de volgende soorten en verhoudingen: 79 procent Syrah, 8 procent Alicante Bouschet, 8 procent Aragonez en 5 procent Cabernet Sauvignon. Een mix dus van bekende mondiale soorten en minder bekende druivensoorten. Een deel van deze wijn heeft een jaar gerijpt op Frans eikenhout. De wijn heeft 14,5 procent alcohol.

Alentejo wijnen is de importeur en verkoper van mooie Portugese kwaliteitswijnen. Deze wijnwebshop heeft ons al een aantal keer verrast met prachtige wijnen voor een vriendelijke prijs. En ook deze Perescuma (verkrijgbaar voor de prijs van € 14,50) hoort zeker in dit rijtje thuis…

Perescuma 2014

Een zeer diepe, donkerrode kleur. Helder en geconcentreerd. Vol en dieprood tot in de rand.
De neus opent zich goed in het glas. Het fruit van zwarte kersen en bessen. Duidelijk waarneembare houttonen (vanille), zuivel en wat aards (bosgrond). Een fris vleugje eucalypthus en bloemig. Een breed en iets vurig bouquet met een licht zoetje erin.
In de eerste aanzet wat stroef en uitdrogend op de tong. Vol, dik, kruidig en aromatisch. Hier komt even wat binnen! Zwarte peper, laurier, zoute drop en zoethout. Iets tabak. Er is ook een fijne frisheid van zuren op de achtergrond aanwezig. Goede balans. Een wijn met een grote intensiteit en een warme, lange afdronk.

Perescuma 2014 is een stevige, rijke wijn waarin je de zuidelijke warmte goed in proeft. Een geweldenaar die ook geschikt is om lang te bewaren. Uitstekende kwaliteitswijn uit de Alentejano en een zilveren medaille is hier dan ook volledig op zijn plaats!

Score: 16,6 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2026.

Peruscuma Tinto

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #alentejowijnen #alentejano #syrah #alicantebouchet #aragonez #cabernetsauvignon