Paul Schneider Pinot Gris Grand Cru Steinert 2014, AC Alsace GC, Frankrijk

Pinot Gris Steinert

Pinot Gris van hoge kwaliteit uit de Elzas.

De wijngaard van de Grand Cru Steinert ligt ten zuiden van Pfaffenheim en heeft een oppervlakte van 38,9 ha. De bodem bestaat bijna in zijn geheel uit kalksteen, vandaar de naam Steinert (stenen). Op de Grand Cru heuvel staat vooral Pinot Gris, Gewürztraminer en Riesling. Het oogstjaar 2014 valt aan te merken als een wat lastig jaar met een vrij hoge zuurgraad in de wijnen uit de Elzas.

Equisheim

Ik heb deze wijn gekocht tijdens een bezoekje aan het wijnhuis van Paul Schneider in het schilderachtige Equisheim in de Elzas. Een prachtig historisch pand dat ooit eigendom was van het bisdom van Straatsburg. De wijn maakte deel uit van een pakketje van 3 Grand Cru wijnen.

Paul Schneider Pinot Gris Grand Cru Steinert 2014 en andere wijnen van Paul Schneider zijn in Nederland verkrijgbaar bij Domaine Alsace, de specialist in prachtige wijnen uit de Elzas. Een fles van de geproefde wijn wisselt voor € 18,95 van eigenaar.

Paul Schneider Pinot Gris Grand Cru Steinert 2014

Een heldere en licht strogele kleur.
De neus is goed open. Veel fruit van perzik, peer en abrikoos komt je tegemoet. Wat gekonfijt. Aantrekkelijk bouquet.
Paul Schneider Pinot Gris Grand Cru Steinert 2014 is iets filmend, zacht en rond in de mond. Bloemenhoning, rijp citrusfruit, perzik, ananas en een grapefruit-bittertje. Een fijne kruidigheid. Rijk en vol van smaak.

Dit is een klasse Pinot Gris die de term Grand Cru zeker verdient. Een mooi spanningsveld tussen frisse zuren en rijp zoet fruit.

Score: 15 punten.
Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2019.