Paul Schneider Muscat 2018, rijk en zuiver wit uit de Elzas

Uit de Elzas komen mooie wijnen met een eigen karakter. Ik proef een wijn van producent Paul Schneider, een Muscat uit het hoog gewaardeerde oogstjaar 2018.

In het hart van het historische centrum van het toeristische plaatsje Eguisheim vind je het wijnhuis van Paul Schneider. Het is gehuisvest in een prachtig oud vakwerkhuis uit 1663. Paul Schneider beschikt over 14 hectare aan wijngaarden op verschillende locaties, waaronder de Grand Cru wijngaarden Eichberg, Steinert en Pfersigberg. Men combineert traditie met moderne techniek bij het wijnmaken. Er worden wijnen gemaakt van verschillende druivenrassen, zoals Pinot Gris, Pinot Blanc. Gewürztraminer, Riesling, Muscat en Pinot Noir.
Bij Paul Schneider proberen ze zo zuiver mogelijk te werken. Zo worden er (behalve wat sulfiet) geen toevoegingen gebruikt en geen dierlijke producten om de wijn te klaren.  De spontane vergisting vindt plaats in temperatuur gecontroleerde RVS-tanks en voor de houtrijping maakt men gebruik van 100 jaar oude grote eikenhouten vaten.

In het prachtige wijngebied van de Elzas worden van de Muscat druif droge wijnen gemaakt. De aanplant van de Muscat maakt slechts een klein deel uit van de totale aanplant van druiven in de Elzas. Er komen in de Elzas twee rassen voor: de oeroude Muscat d’Alsace (Petit Grains) en de Muscat Ottonel. Er zit uiteraard een verschil tussen beide rassen: de Muscat d’Alsace heeft een meer aromatisch karakter en een hogere zuurgraad dan de Muscat Ottonel. De Muscat Ottonel staat bekend om zijn intense, fijne muskaat aroma’s en geeft meer body. De meeste wijnboeren kiezen voor een blend van beide rassen.
Deze Muscat uit het bijzonder goed geslaagde oogstjaar 2018 is een blend van de handgeplukte druiven Muscat Ottonel (70 procent) en  Muscat D’Alsace (30 procent). De wijnstokken staan op een bodem van mergel, zand en kalksteen. Alcohol is 12,5 procent.

Domaine Alsace is dé webshop voor fraaie wijnen uit de Elzas. Sinds 2012 timmeren Jurgen en Erwin van der Sloot aan de weg om de wijnen uit dit mooie en aparte wijngebied in Frankrijk onder de aandacht te brengen. Ze werken samen met kleine wijnproducenten/familiebedrijven die goede kwaliteitswijnen produceren. Met scherpe prijzen heeft Domaine Alsace een zeer aantrekkelijk assortiment. Een fles van deze Muscat kost u € 12,95.

Paul Schneider Muscat 2018

Een vrij lichte, heldere strogele kleur.
Prachtig zuivere neus met fijne fruitaroma’s van perzik en peer. Daarnaast ook wat aardse en florale geuren. Iets limoen, honing en zuivel.
In de eerste aanzet sappig en rond. Superrijp fruit van abrikozen, lychee en meloen, naast de fruitsoorten die ik in de neus aantrof. Elegant van smaak met lichte, delicate zuren en een tikje kruidigheid (wit pepertje). Een iets romig en rijk mondgevoel.

Deze Muscat van Paul Schneider is een verleidelijk en toegankelijke wijn, vol, zuiver en mild van smaak. Een rijpe en licht zoete stijl wijn waarin die typische druivige fruitigheid van de Muscat hoog in het vaandel staat. Een slimme keuze!

Score voor Paul Schneider’s Muscat 2018 is een stevige 15,5 punten.

 

2 gedachten over “Paul Schneider Muscat 2018, rijk en zuiver wit uit de Elzas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *