Paul Schneider Muscat 2015, AC Alsace, Frankrijk

Paul Schneider Muscat
De Muscat doet het in de Elzas bijzonder goed. Deze wijn van Paul Schneider laat dat nog maar eens zien.

In het prachtige wijngebied van de Elzas worden van de Muscat druif droge wijnen gemaakt. De aanplant van de Muscat maakt slechts een klein deel uit van de totale aanplant van druiven in de Elzas. Er komen in de Elzas twee rassen voor: de oeroude Muscat d’Alsace (Petit Grains) en de Muscat Ottonel. Er zit uiteraard een verschil tussen beide rassen: de Muscat d’Alsace heeft een aromatisch karakter en een hogere zuurgraad dan de Muscat Ottonel. De Muscat Ottonel staat bekend om zijn intense, fijne muskaat aroma’s en geeft meer body. De meeste wijnboeren kiezen voor een blend van beide rassen.

Het wijnhuis Paul Schneider, gelegen in het pittoreske Eguisheim, is geen onbekende voor ons: we hebben al enkele wijnen van dit huis op de proeftafel gehad. De wijnen van Paul Schneider maken op ons een uitstekende indruk!

Voor deze wijn zijn 2 druivenrassen gebruikt: de Muscat Ottonel (70 procent) en de Muscat d’Alsace (30 procent. Alle druiven zijn handgeplukt.

Een leuke wetenswaardigheid: De Muscat 2015 van Paul Schneider was in 2017 de winnaar van het Concours du Vin op de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek!

De jaargang 2015 van deze wijn is niet meer voorhanden maar op dit moment is de jaargang 2016 van Paul Schneider Muscat wel verkrijgbaar bij Domaine Alsace. Voor de prijs van € 12,95 wisselt een fles van eigenaar.

We proeven de 2015 en dat blijkt geen straf te zijn…

Paul Schneider Muscat 2015

Een heldere en bleekgele kleur. De intensiteit is gemiddeld.
De neus is aromatisch en komt licht zoet over. Fruit abrikozen, peer, meloen en de druivengeur van de muskaat. Een tikje stallucht en wat zuivel. Het bouquet opent zich goed.
In de mond rond en wat vettig. Prikkelend op de tong, kruidig en een pepertje. Rijp tropisch fruit van meloen en mango. Ook wat honing. Daar tegenover staat een plezierige, licht bittere ondertoon van grapefruit. Dit alles geeft een breed en rijk smaakpalet met een mooie zoet-zuur balans. Vol van body, zuiver in de smaak.

Prachtige Muscat van Paul Schneider. Intens en spannend. Een wijn die ook de nodige complexiteit bezit. Een mooi voorbeeld van een goed gemaakte Muscat. Net geen medaille maar absoluut een aanrader!

Score: 15,8 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.
Paul Schneider Muscat
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domainealsace #muscat