Papalino Solidago 2018, jong en gespierd rood uit Lazio

Van het huis Papalino in de regio Lazio, proef ik de jonge Solidago. Een rode wijn die een goede indruk achterlaat.

Papalino in de regio Lazio

Het familiebedrijf Papalino is sinds 1960 gevestigd in het plaatsje Castiglione in Teverina (provincie Viterbo), enkele kilometers ten zuiden van de stad Orvieto. Een gebied dat vroeger bewoond werd door de Etrusken. Oprichter Ercole Papalino gaf met passie leiding aan het bedrijf, waarin tot 1997 granen en druiven werden verbouwd. Daarna is het bedrijf op initiatief van zoon Erminio geherstructureerd en gemoderniseerd en is men zich gaan toeleggen op de productie van wijn en olijfolie.
Papalino heeft een overzichtelijk assortiment: men produceert drie rode en drie witte wijnen. Lazulum en Ametis zijn de namen van de witte wijnen, Senauro en Solidago voor de rode. Daarnaast is er een witte en rode wijn in de (wat lager geprijsde) serie “Callus”.
Papalino gebruikt de druiven Grechetto, Trebbiano, Malvasia voor witte wijnen en Sangiovese, Montepulciano en Merlot voor de rode wijnen.

Solidago 2018, geen houtrijping

Deze Solidago uit het oogstjaar 2018 is een blend van de druivenrassen Montepulciano en Sangiovese. De vergisting heeft plaatsgevonden in stalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur van 25 graden. De wijn heeft daarna 4 maanden in stalen tanks gelegen en 2 maanden flesrijping gehad. Een wijn met een stevig alcoholpercentage van 14,5 procent is het eindresultaat.

Wienaldi Wines voor Italiaanse wijnen met karakter

Wienaldi Wines is de verkoper van wijnen van Papalino. Deze wijn(web)shop is gespecialiseerd in interessante, aparte wijnen uit zowat alle regio’s van wijnland Italië. Als je eens wat anders zoekt dan de bekende namen en druivenrassen, dan ben je bij Wienaldi Wines aan het goede adres!
Prijskaartje voor deze wijn: € 13,95.

Papalino Solidago 2018 van het huis Papalino

Vrij diep robijnrood van kleur. Helder, met een kleurintensiteit van 3,5 uit 5. Bleekrood uitlopend in de rand.
Fraaie neus waarin veel aroma’s zijn te vinden van zoete kersen en gekonfijt rood fruit. Wat aards en geuren van menthol/eucalypthus. Een fris en open karakter.
Een licht romig mondgevoel. Veel verschillende smaakimpressies komen binnen: salmiak, zoute drop, laurier, zwarte peper, vanille en houtskool. Redelijk rijk aan tannines, maar die tannines zijn niet hard. Fruit van zwarte kersen en bramen. Wat zuren houden de frisheid er mooi in. Licht drogend op de tong. Alcoholische warmte in de afdronk.

Solidago is een volle, krachtige en robuuste wijn. Een open neus en een jonge, wat vurige smaak. Papalino laat wederom zien dat er prachtige wijnen worden gemaakt!

Deze Solidago scoort dan ook prima: 15,3 punten.


#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #lazio #sangiovese #montepulciano #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *