Papalino Senauro 2018, warmbloedig, kruidig, levendig…

Een Italiaanse rode wijn uit de regio Lazio op de proeftafel: de Senauro van wijnhuis Papalino.

Wijn uit Lazio zie je niet veel hier in Nederland. De wijnen uit deze regio zijn dan ook niet echt bekend, maar zeker het ontdekken waard! Ik heb verschillende wijnen geproefd van het huis Papalino en ben aangenaam verrast.

Papalino: een klein familiebedrijf

Het familiebedrijf Papalino is sinds 1960 gevestigd in het plaatsje Castiglione in Teverina (provincie Viterbo), enkele kilometers ten zuiden van de stad Orvieto. Een gebied dat vroeger bewoond werd door de Etrusken. Oprichter Ercole Papalino gaf met passie leiding aan het bedrijf, waarin tot 1997 granen en druiven werden verbouwd. Daarna is het bedrijf op initiatief van zoon Erminio geherstructureerd en gemoderniseerd en is men zich gaan toeleggen op de productie van wijn en olijfolie.

Papalino heeft een overzichtelijk assortiment: men produceert drie rode en drie witte wijnen. Lazulum en Ametis zijn de namen van de witte wijnen, Senauro en Solidago voor de rode. Daarnaast is er een witte en rode wijn in de (wat lager geprijsde) serie “Callus”.
Papalino gebruikt de druiven Grechetto, Trebbiano, Malvasia voor witte wijnen en Sangiovese, Montepulciano en Merlot voor de rode wijnen.

Een kijkje in de wijnmakerij van Papalino

Senauro “specs”

De Senauro is een blend van de druivenrassen Sangiovese en Merlot. De verhouding tussen beide rassen is mij niet bekend. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 200 en 300 meter. De druivenstokken zijn rond de 30 jaar oud. De wijn heeft een paar maanden gerijpt in Frans eiken vaten. Na een korte flesrijping is de wijn klaar voor de consument. Het alcoholgehalte van de 2018 is 14,5 procent.

Wienaldi Wines is de verkoper van wijnen van Papalino. Deze wijn(web)shop is gespecialiseerd in mooie, aparte wijnen uit diverse regio’s van wijnland Italië. Als je eens wat anders zoekt dan de bekende namen en druivenrassen, dan ben je bij Wienaldi Wines aan het goede adres!
Een fles van deze Senauro kost u € 18,25. Daar krijgt u heel wat wijn voor terug. Leest u mijn proefnotitie maar eens…

Papalino Senauro 2018 Lazio Rosso

Donker granaatrood van kleur. De intensiteit van de kleur waardeer ik op 4 uit 5 voor rode wijn. In de rand vol rood uitlopend. Geconcentreerd.
In de neus rijpe zwarte bessen en donkere pruimen. Kersenbonbons, wat zuivel, confiture en menthol. Een snufje vanille van de korte houtrijping. Open en zuiver.
Vol, rond en kruidig in de eerste aanzet. Peper, cassis, laurierdrop en bittere chocolade. Licht drogend in de mond en wat zwoel. Donker fruit van zwarte kersen en bessen. De flinke tannines op de tong geven de wijn nog meer body en stoerheid. De zuren zijn mooi geïntegreerd. Een lange afdronk met iets alcoholische warmte maakt het af.

Een uitstekende jonge rode wijn uit Lazio van het huis Papalino. Kruidig, levendig en warmbloedig. Een wijn waar je de mediterrane zon in proeft; mondvullend en stevig. Senauro is ook echt een wijn voor aan tafel, met een mooi gerecht van rundvlees/stoofvlees. Een aanrader!

Een robuuste wijn met een dito score: 16,3 punten.

Senauro 2018 is nu op dronk, maar kan zeker een jaar of 6-7 bewaard worden.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #lazio #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *