Papalino Lazulum 2018, vol en gastronomisch wit uit Lazio

Uit de Italiaanse regio Lazio komt deze fraaie witte wijn van het huis Papalino.

Lazio is, heel grofweg gezegd, de regio rondom de stad Rome in Midden-Italië. De wijn uit deze regio is (nog) niet echt bekend bij de Nederlandse wijnliefhebber. Toch zijn de wijnen uit dit deel van Italië de moeite van het ontdekken waard. Ik heb prachtige wijnen geproefd van het huis Papalino.

Even voorstellen: Papalino Società Agricola

Het familiebedrijf Papalino is sinds 1960 gevestigd in het plaatsje Castiglione in Teverina (provincie Viterbo), enkele kilometers ten zuiden van de stad Orvieto. Een gebied dat vroeger bewoond werd door de Etrusken. Oprichter Ercole Papalino gaf met passie leiding aan het bedrijf, waarin tot 1997 granen en druiven verbouwd. Daarna is het bedrijf op initiatief van zoon Erminio geherstructureerd en gemoderniseerd en is men zich gaan toeleggen op de productie van wijn en olijfolie.
Papalino heeft een overzichtelijk assortiment: men produceert drie rode en drie witte wijnen. Lazulum en Ametis zijn de namen van de witte wijnen, Senauro en Solidago voor de rode. Daarnaast is er een witte en rode wijn in de (wat lager geprijsde) serie Callus.
Papalino gebruikt de druiven Grechetto, Trebbiano, Malvasia voor witte wijnen en Sangiovese, Montepulciano en Merlot voor de rode wijnen.
De wijngaarden waarin deze druiven groeien, staan op een hoogte van 200 tot 300 meter boven zeeniveau.

Lazulum is een witte wijn, gemaakt uit de druivenrassen Grechetto, Trebbiano en Malvasia. De druiven worden handmatig geoogst. De gisting vindt plaats in stalen tanks onder een gecontroleerde temperatuur. Daarna een rijping van 4 maanden in de tanks en na botteling nog 2 maanden flesrijping.

Verkoper van de wijnen van Papalino en andere Italiaanse wijnen uit “echte” Italiaanse druiven is Wienaldi Wines. Dit nieuwe online wijnbedrijf/webshop heeft een fraai assortiment wijnen voor de wijnliefhebber die op zoek is naar authentieke Italiaanse wijnen.
Deze Lazulum wisselt voor de prijs van € 13,95 van eigenaar.

Papalino Lazulum 2018 Lazio Bianco

Een heldere, strogele kleur met een gemiddelde intensiteit voor witte wijn.
De aantrekkelijke neus is fris en aromatisch tegelijk. Veel fruitgeuren van perzik, peer en nectarines springen het glas uit!
Een volle, ronde smaak met fijne bitters van walnoot en hazelnoot. Wat witte peper en honing. Fruit van gele appeltjes en gele pruimen, naast het fruit wat in de neus te vinden is. Sappig en vrij stevig van structuur.

Lazulum is een fijne, volle wijn met een uitgesproken smaak waar mooie frisse elementen en veel fruit in te vinden zijn. Een wijn die bovendien gastronomisch breed inzetbaar is. Een aanrader!

Een sterke score voor de Lazulum van Papalino: 15,6 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #lazio #italiaansewijn #grechetto #trebbiano #malvasia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *