Papalino Ametis 2018, volle wijn van de Grechetto druif

Van de Grechetto druif kunnen heerlijke wijnen worden gemaakt. Het huis Papalino heeft dat goed begrepen.

Het huis Papalino

Het familiebedrijf Papalino is sinds 1960 gevestigd in het plaatsje Castiglione in Teverina (provincie Viterbo), enkele kilometers ten zuiden van de stad Orvieto. Een gebied dat vroeger bewoond werd door de Etrusken. Oprichter Ercole Papalino gaf met passie leiding aan het bedrijf, waarin tot 1997 granen en druiven werden verbouwd. Daarna is het bedrijf op initiatief van zoon Erminio geherstructureerd en gemoderniseerd en is men zich gaan toeleggen op de productie van wijn en olijfolie.

Papalino heeft een overzichtelijk assortiment: men produceert drie rode en drie witte wijnen. Lazulum en Ametis zijn de namen van de witte wijnen, Senauro en Solidago voor de rode. Daarnaast is er een witte en rode wijn in de (wat lager geprijsde) serie “Callus”.
Papalino gebruikt de druiven Grechetto, Trebbiano, Malvasia voor witte wijnen en Sangiovese, Montepulciano en Merlot voor de rode wijnen.

Specificaties van de Papalino Grechetto

Deze wijn is voor 100 procent gemaakt van de Grechetto druif. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 200 en 300 meter boven zeeniveau. De vergisting heeft plaatsgevonden in temperatuur gecontroleerde stalen tanks, waarbij voor de periode van 4-5 dagen contact met de schillen is geweest. De wijn heeft vervolgens 4 maanden gerijpt in de tanks en na botteling nog 2 maanden “fine tuning” op de fles.

Wienaldi Wines is de verkoper van wijnen van Papalino. Deze wijn(web)shop is gespecialiseerd in mooie, aparte wijnen uit zowat alle regio’s van wijnland Italië. Als je eens wat anders zoekt dan de bekende namen en druivenrassen, dan ben je bij Wienaldi Wines aan het goede adres! Iedere zaterdagmiddag (tussen 13.00 uur en 17.00 uur) kunt u komen proeven in het Noord-Hollandse plaatsje De Rijp, op het adres Volger 25.
Ter completering van dit inleidend betoog naar mijn proefervaring, het prijskaartje wat aan deze wijn hangt: € 15,25.

Papalino Ametis Grechetto Bianco Lazio 2018

Een heldere, strogele kleur met een gemiddelde intensiteit voor witte wijn. Mooie hangende tranen in het glas.
De neus komt goed los in het glas. Veel fruitimpressies van perzik en nectarines. Daarnaast citrusfruit en ananas. Abrikozenjam. Een fris toontje wat doet denken aan natte stenen.
In de mond licht vettig, vol en rond. Rijp geel fruit: ananas, peer en gele pruimen. Iets ijzerig, witte peper, iets zuivel en honing. Vrij soepele zuren die bijdragen aan een mineraalrijke frisse smaak. En, zoals een wijn uit de Grechetto wel vaker kenmerkt: fraaie nootachtige bitters.

Goede wijn van de Grechetto druif! Een volle, frisse en slanke wijn met een gelaagd smaakpalet. Papalino produceert wijnen met een constante goede kwaliteit. Deze wijn is ook goed te combineren met zomerse salades en zachte schimmelkazen. Een aanrader!

Een mooie score voor deze Grechetto van Papalino: 15,2 punten.

Papalino Ametis Grechetto Bianco Lazio

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #lazio #grechetto #italiaansewijn