Papalino Ametis 2015, een fraaie gerijpte Grechetto

Deze Grechetto van het huis Papalino uit de regio Lazio maakt een gerijpte maar vitale indruk.

Het familiebedrijf Papalino is sinds 1960 gevestigd in het plaatsje Castiglione in Teverina (provincie Viterbo), enkele kilometers ten zuiden van de stad Orvieto. Een gebied dat vroeger bewoond werd door de Etrusken. Oprichter Ercole Papalino gaf met passie leiding aan het bedrijf, waarin tot 1997 granen en druiven werden verbouwd. Daarna is het bedrijf op initiatief van zoon Erminio geherstructureerd en gemoderniseerd en is men zich gaan toeleggen op de productie van wijn en olijfolie.
Papalino heeft een overzichtelijk assortiment: men produceert drie rode en drie witte wijnen. Lazulum en Ametis zijn de namen van de witte wijnen, Senauro en Solidago voor de rode. Daarnaast is er een witte en rode wijn in de (wat lager geprijsde) serie “Callus”.
Papalino gebruikt de druiven Grechetto, Trebbiano en Malvasia voor witte wijnen en Sangiovese, Montepulciano en Merlot voor de rode wijnen.

In het glas staat een wijn die volledig gemaakt is van de Grechetto druif. Afkomstig uit het oogstjaar 2015, dus deze wijn heeft al wat flesrijping achter de rug. Ik ben dan altijd benieuwd op wat voor manier de wijn zich ontwikkeld. Wat voor kleur, geur en smaakfacetten komen er tevoorschijn?
In het kort de vinificatie: na de oogst een schilweking van 4 tot 5 dagen. De vergisting heeft plaatsgevonden in RVS-tanks en daarna een rijping in de tanks voor 4 maanden. Vervolgens nog 2 maanden flesrijping en dan is de wijn klaar voor consumptie. Alcohol is 13 procent en de fles wordt afgesloten met een kurk. Die kurk gaat er probleemloos uit en dan…

Papalino Ametis Grechetto 2015

Een heldere, fraai goudgele kleur met een bovengemiddelde intensiteit.
Aromatische neus. Gedroogde abrikozen, perzik, nectarines en zoete rode appels. Doet iets oxidatief aan. Zuivel. Daarnaast een geur die iets weg heeft van pétrol, wat je wel eens bij Rieslings tegenkomt. Wat bizar, maar ik kan het niet anders omschrijven.
In de mond rond, vol en sappig. Vrij milde zuren en zachte bitters, die wat nootachtig (walnoten/amandelen) aandoen. Tropisch fruit (meloen/mango), sinaasappelschillen en iets honing. Zacht, rijk en verleidelijk.

Fijne, volle Grechetto. Een iets gerijpte wijn met rondeur en balans. Kwaliteitswijn uit de regio Lazio van Papalino!

Een uitstekende score voor de Ametis 2015 van Papalino: 15,8 punten.

Wienaldi Wines is de verkoper van wijnen van het huis Papalino. Deze wijn(web)shop is gespecialiseerd in authentieke en karaktervolle wijnen uit verschillende regio’s van wijnland Italië. Als je eens wat anders zoekt dan de bekende namen en druivenrassen, dan ben je bij Wienaldi Wines aan het goede adres!
Prijskaartje voor deze wijn: € 17,75.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *