Palazzo Maffei Amarone della Valpolicella 2017, romige en ronde verwenwijn

Amarone della Valpolicella staat voor een bepaald type wijn. Ik proef er één van Palazzo Maffei.

Onder de naam Palazzo Maffei worden een aantal wijnen geproduceerd door de familie Cottini. Een familie die al 4 generaties (sinds 1925) actief is in de wijnbouw. Een oud landgoed, ooit de thuisbasis van markies Maffei, heeft zijn naam gegeven aan de wijnen van de familie Cottini. Het wijnhuis ligt bij het dorp Tregnano, in de regio Veneto. De familie Cottini heeft zo’n 12 hectare aan wijngaarden, op een vrij hoge ligging tussen de 300 en 450 meter boven zeeniveau. De wijngaarden staan op een arme, vulkanische bodem.

Voor deze Amarone della Valpolicella zijn 3 druivenrassen gebruikt. Dat zijn de Corvina (45-65 procent), Corvinone (20 -30 procent) en Rondinella (5-30 procent). De percentages zijn afhankelijk van het oogstjaar. De druiven worden in de 2e helft van september en in de maand oktober geoogst en vervolgens te drogen gelegd op matten. Dat indrogen duurt zo’n maand of vier, waarbij het vochtgehalte in de druiven met 30 tot 35 procent verminderd. Na een koude inweking vindt de fermentatie plaats in roestvrijstalen tanks op een temperatuur tussen de 20 en 24 graden. De houtrijping die daarop volgt duurt 30 maanden op eikenhouten vaten. Na het blenden verblijft de wijn nog 6 maanden in roestvrijstalen tanks, waarna de botteling volgt. Zoals gebruikelijk hebben deze wijnen een stevig alcoholgehalte; deze 2017 bezit 15 procent.

Palazzo Maffei Amarone della Valpolicella 2017

Een heldere, diepe granaatrode kleur. Vrij intens. In de rand bleekrood met wat tinten van terracotta.
De neus komt wat gesloten over, ondanks het feit dat ik de wijn heb overgeschonken in een brede karaf. Ik ruik zoete zwarte kersen en blauwe pruimen. Een snufje nagellak en iets aards.
Een romig en fluwelig mondgevoel. Zwarte peper, gekonfijt rood fruit en iets bittere chocolade. Likeurig en licht alcoholisch. Rond en vrij vol van smaak met zachte tannines. De wijn komt relatief soepel over.

Ik had wat meer kracht en intensiteit verwacht. Het is mij net een tikje te gemakkelijk en de wijn mist wat complexiteit. Feit blijft dat dit een verleidelijke en zwoele wijn is met veel rijp kersenfruit. De wijn is vrij jong: de tijd zal uitwijzen of deze Amarone van Palazzo Maffei zich ontwikkeld tot een wijn met meer diepgang. Ik heb wat twijfels…

Score voor de Palazzo Maffei Amarone della Valpolicella 2017: 15,2 punten.

De wijnen van Palazzo Maffei zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Prijsindicatie: De normale prijs ligt iets boven de 30 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *