Palazzo 2015 van Contucci, een fraaie Vino Nobile di Montepulciano

Palazzo is de naam van een speciale cuvée van het huis Contucci in Montepulciano. Een wijn waaraan aandacht en liefde is besteed.

Contucci is een wijnhuis in Montepulciano met een rijke historie. Volgens de oudste bronnen zou de oorsprong van de familie Contucci terugvoeren tot rond het jaar 1000! Wat zeker is, is dat Contucci sinds het midden van de veertiende eeuw tot de meest vooraanstaande families in de stad Montepulciano behoort. Het bedrijf heeft 21 hectare beplant met wijngaarden en 15 hiervan zijn geregistreerd in het “Nobile Register”. De andere worden gebruikt voor de productie van Rosso di Montepulciano, Bianco della Contessa, Il Sansovino en Vin Santo. De wijngaarden van Contucci liggen in een van de beste productiegebieden, op een hoogte die varieert tussen de 280 en 450 meter.

De flessen van deze Palazzo zijn genummerd. Er zijn in totaal 4.000 flessen van geproduceerd en flesnummer 261 staat bij mij op de proeftafel. Een vrij zeldzame wijn dus, die ik heb aangeschaft na een bezoek in 2019 aan de prachtige kelders van Contucci in het plaatsje Montepulciano. Uit informatie op het rugetiket maak ik op dat deze wijn speciaal is geproduceerd ter ere van het 500-jarig bestaan van het Palazzo Contucci. De gebruikte druivenrassen zijn naar alle waarschijnlijkheid (sowieso) de Prugnolo Gentile (Sangiovese), Canaiolo Nero en Colorino. Exacte informatie over de verhoudingen ontbreekt mij. De Prugnolo Gentile maakt volgens de vastgestelde regels het merendeel uit in deze DOCG-wijn, bij Contucci vaak met zo’n 80 procent.

Palazzo 2015 Vino Nobile di Montepulciano van Contucci

Helder en robijnrood van kleur, met een gemiddelde intensiteit. Wat dakpannenrood in de rand.
Fijne aroma’s in de zuivere neus. Tabak, koffiebonen, vanille, zoete kersen, gekonfijt rood fruit. Wat houttonen en een lichte geur van roest.
Fraaie stroeve tannines en licht drogend op de tong. Karamel, cacao, iets ijzerig, zoethout en zoute drop. Rijpe kersen en bessen. Sappig en complex van smaak, niet heel zwaar.

Deze Vino Nobile di Montepulciano is een volle, gelaagde en iets gerijpte kwaliteitswijn. Zeer geslaagd!

Score voor de Palazzo 2015 van Contucci: 16,8 punten.

Prijsindicatie: ik heb ter plaatse 29 euro afgerekend voor deze wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *