Osborne Vintage Port 1994, nog steeds in goede conditie

In mijn wijnbewaarkast vond ik nog één fles van deze Vintage Port. Met ruim zesentwintig jaar oud heeft deze wijn een respectabele leeftijd.

Het familiebedrijf Osborne werd in 1772 opgericht door Engelsman Thomas Osborne Mann. Osborne is vooral bekend van sherry, maar het huis met het bekende logo van de stier maakt ook Port. En wel Port van een uitstekende kwaliteit!
Dit is niet de eerste keer dat deze wijn de proeftafel van één van de wijngekken passeert. In ons archief vind ik drie eerdere recensies van deze Vintage Port uit het schitterende oogstjaar 1994. De recensies stammen van 2014, 2016 en 2017.

Genoeg besproken, dus kom ik gelijk ter zake met mijn proefnotitie anno 2021:

Osborne Vintage Port 1994

Redelijk dieprood van kleur. In de rand zie ik een bruinrode ontwikkeling. Hangende tranen in het glas.
De neus opent zich fraai in het glas. Aroma’s van koffiebonen, tabak, nat kreupelhout en zoete kersen. Wat alcoholisch. Een complex bouquet met mooie tertiaire aroma’s.
Vol en krachtig in de eerste aanzet. Toffee, caramel, peper, stevige koffie, amandelen en likeurbonbons. Donkere confiture. Rond en rijk van smaak met een fluwelig mondgevoel. Samengebalde kracht.

Stevige en elegante Vintage port in een prima conditie. Minpuntje: het gebeurt mij bijna nooit, maar de kurk brak bij het ontkurken. Gelukkig had dit geen invloed op de wijn. Voor wie ‘m nog heeft: houdbaar tot 2030?

Een goede score voor deze Vintage port van Osborne: 17,2 punten.

2 gedachten over “Osborne Vintage Port 1994, nog steeds in goede conditie”

  1. Mooie recensie.
    Ik heb zelf nog enkele flessen hiervan , destijds jong gekocht voor 30 gulden.
    Het is overigens wel mijn ervaring dat bij flessen ouder dan 25 jaar de kurken min of meer verkruimelen en er slechts bij stukjes en beetjes uit te halen zijn.
    Een fijne zeefje is dan echt nodig bij het dementeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *