Osborne 1994, Vintage Port. Een oudje, maar nog lang niet vergaan.
Vintage Port, een van de mooiste versterkte wijnen ter wereld. De prachtige tonen van het fruit worden ingeruild voor de secundaire en vooral de tertiaire tonen. Het fruit van Touriga Nacional, Touriga Franca, Tempranillo en nog een tal andere druiven zorgen voor de complexe tonen van een portwijn.
De vinificatie is heel anders bij port in vergelijking met wijn. Bij wijn laat de wijnboer vaak de wijn helemaal uitgisten en worden de suikers omgezet in alcohol. Bij port is het anders, de wijnboer laat de port vergisten tot ongeveer 8 procent alcohol. Daarna wordt er wijnalcohol bijgedaan en de wijnboer lengt het aan tot rond de 20 procent aan alcohol. Zo blijft de port zoet en toch met een hoger alcoholpercentage.
Jammer genoeg heeft de Nederlandse wetgever besloten dat ze hieraan moeten verdienen en zo is het overgrote deel van de portprijs gewoon ordinaire belasting.
Geproefd:
Osborne 1994, Vintage Port, Portugal
Kleur: de kleur van de Osborne 1994, Vintage Port is heel diep. Een donkere diepe, wel iets roodbruine kleur. In de rand is deze Osborne oranje – rood met een tikje bruin / 2,9
Neus: in de neus vind ik veel zwart fruit met een gronderige toon. De neus is diep en medium vol. Chocoladetonen met duidelijk aanwezige alcoholtonen / 4,0
Smaak: in de smaak is de Osborne 1994, Vintage Port heel mannelijk en gespierd met veel zwart fruit en ook hier de chocoladetonen. Ook in de smaak komt het gronderige karakter terug. Ondanks het hoge alcoholpercentage is het niet storend en lijkt de wijn veel minder alcohol te bezitten. De body is goed vol en de afdronk is breed / 7,2
Mijn algemene indruk van de Osborne 1994, Vintage Port, Portugal:
een gespierde vintage port en nog steeds in een vitale conditie. Toch proef en ruik je de oude tonen. Een zeer mooie port met een lange adem / 2,2
In totaal geef ik deze gespierde kerel een dikke 3 sterren en 16,3 punten