Orgo Rkatsiteli 2016, Kakheti, Georgië

Orgo Rkatsiteli
Bijzondere wijnen vind je in Georgië. Deze amberwijn gemaakt uit de Rkatsiteli druif is er ééntje van.

De Rkatsiteli is een zeer oude druivensoort. Het is een echte inheemse Georgische soort, waarvan de roots vele eeuwen teruggaan in de tijd. Het druivenras Rkatsiteli is één van de meest aangeplante witte soorten in Georgië.

Deze “amberwijn” oftewel oranje wijn is gemaakt volgens de qvevri-methode. De druiven zijn gefermenteerd in een qvevri die in de grond is begraven. Door het langdurige schilcontact ontstaat de opmerkelijke amberkleur. Het schilcontact zorgt er ook voor dat deze amberwijn duidelijk waarneembare tannines bezit.

Ghvino is de wijnspeciaalzaak voor de bijzondere wijnen uit Georgië. Deze Orgo Rkatsiteli is verkrijgbaar voor de prijs van € 17,95.
En daarvoor heeft u een prachtige, karaktervolle wijn, gebotteld in een stoere fles. Zeker geen wijn van 13 in een dozijn…

Orgo Rkatsiteli 2016

Een fonkelend heldere amberkleur, doet ook wat denken aan de kleur van medium sherry. Vol en diep goudgeel. In de rand iets bleek uitlopend.
De neus is een tikje terughoudend en komt iets oxidatief (in de positieve zin) over. De geur van honing en gedroogd fruit van appel en abrikozen. Ook amandelen, rozijnen en wat floraal. Prettige neus.
In de mond redelijk stroef en een wat zanderig gevoel. Er zijn flink wat tannines in deze amberwijn te proeven. Marmelade, honing, specerijen en een pepertje. Vol en intens van smaak. Stevig en wat uitdrogend op de tong. Warm in de afdronk.

Orgo Rkatsiteli is een krachtige, indrukwekkende amberwijn. Het mist wel iets aan frisheid. Gastronomisch is deze wijn breed inzetbaar. Heel licht koelen geniet mijn voorkeur, anders wordt de smaak wat log. Een bijzondere wijn en absoluut een aanrader!

Score: 15,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu tot 2025.

Orgo Rkatsiteli

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #ghvino #qvevri #kakheti #rkatsiteli