Oltremare, een mooie complexe Verdicchio uit Italië

Oltremare, een mooie complexe Verdicchio uit Italië

Verdicchio is een van de mooie en authentieke druivenrassen die je kunt vinden in de Marche streek in Italië. De witte Oltremare is een prachtige Verdicchio uit de wijnkelders van Conte Leopardi.


Lees verder na de advertentie exaro

Al generaties lang is dit mooie wijnbedrijf in handen van de familie Leopardi Dittajuti en volgens traditie gaat het wijnbedrijf steeds over van vader op zoon.

Tegenwoordig beheren graaf Piervittorio Leopardi Dittajuti en zijn vrouw Lidia het wijnbedrijf. Conte Leopardi (https://en.conteleopardi.com/) heeft in totaal 45 hectare wijngaarden ter beschikking voor de druivenstokken. Bewust wordt de opbrengst laag gehouden om de kwaliteit elk jaar weer te waarborgen.

De druiven worden na de oogst direct gekoeld om de frisheid te behouden en daarna ontsteeld, want de steeltjes geven een bittere smaak mee aan de wijn. Daaropvolgend volgt er een schilweking van ongeveer 12 uur en de wijn wordt na een vergisting van 12 dagen opgeslagen in roestvrijstalen tanks. Na een periode van 3 maanden wordt de wijn gebotteld.

Alles in en om de wijn staat in het kader van kwaliteitsbehoud en dat proef je terug in deze prachtige Verdicchio van Conte Leopardi. De Oltremare is te koop bij Roosendaals Wijnhuis op https://roosendaalswijnhuis.nl/product/conte-leopardi-oltremare-verdicchio-dei-castelli-di-jesi-classico-2019-witte-wijn/ voor de prijs van € 11,25.

Geproefd:
Conte Leopardi Oltremare Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2019

Kleur: de kleur van deze Verdicchio is helder en bleekgeel op de tong. In de rand is de kleur lichtgoud / 2,6

Neus: de neus van deze witte Oltremare zit boordevol tonen van kalkmineraal met rijp steenfruit en tropische vruchten. Als fruittonen haal ik er gele peer, kruidige perzik en ananas uit. De neus komt bijzonder aantrekkelijk over met complexe fruittonen. De wijn is diep en medium vol en komt mooi los in het glas / 3,8

Smaak: de smaak is nog fruitvoller dan de neus. Naast het fruitvolle karakter vind ik kalkmineralen. De fruittonen komen overeen met de neus, dus gele peer, kruidige perzik en ananas. De body is medium vol, complex en mondvullend en de afdronk is mooi lang met droge kalk, een amandelbittertje en zoete perzik / 6,5

Mijn eindoordeel over deze mooie Verdicchio uit Italië:
Het wijnland Italië heeft veel mooie wijnen en de wijnregio Marche heeft naast mooie wijnen ook nog eens wijnen met een heel aantrekkelijk prijsniveau. Deze Verdicchio heeft het allebei. De combinatie van terroir en fruit is ontzettend mooi in deze wijn, alles klopt gewoon en dat in combinatie met een goede volheid en mooi afdronk maakt dit gewoon een topper uit de regio Marche / 2,3

Dus geef ik deze mooie rijpe Verdicchio uit Marche een totaal van 15,2 punten en een Slimme Keuze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *