Rode Offley Ruby Port geproefd van de Plus

Rode Offley Ruby PortDe herfst vordert en de dagen worden steeds korter: dé tijd voor de Rode Offley Ruby Port.


Offley is een bekend porthuis.
Offley Port wordt geproduceerd volgens de traditionele methode. De met de hand geplukte druiven worden van hun steeltjes ontdaan en zacht geplet. Daarna vindt gisting en maceratie plaats bij een gecontroleerde temperatuur, zodat het allerbeste uit de druiven wordt gehaald. De toevoeging van wijnalcohol op het ideale moment bepaalt de balans tussen body en bouquet van de port.

Hoe wordt port gemaakt

Port is met stip de bekendste wijn van Portugal, afkomstig uit de Dourovallei. Deze vallei is ingedeeld in verschillende wijngaarden, de quinta’s. Alle port moet gemaakt zijn van druiven die verbouwd worden in een specifiek afgebakend wijngebied langs de oevers van de rivier de Douro. Maak je port buiten dit gebied, zoals vandaag de dag gebeurt in onder meer Australië, Zuid-Afrika en Californië, heet het officieel dus geen port (maar is zeker het proberen waard!). Het bijzondere aan port is dat het een gezoete rode wijn is en er wijnalcohol aan toegevoegd word. Dit wordt gedaan om de gisting te stoppen zodat niet alle suikers omgezet worden in alcohol en je zo dus die heerlijke zoete smaak krijgt. Door het toevoegen van alcohol is het alcoholpercentage wel hoger, namelijk tussen de 19-22%. Dus: voeg je het alcohol later toe tijdens het gistingsproces, krijg je een drogere (minder zoete) port, doe je het eerder dan wordt de port nog zoeter.

Welke soorten port zijn er
Er is rode, witte en rosé port. Rode en rosé port zijn gemaakt van rode druiven, witte port van witte druiven. De meesten soorten zijn assemblages (blends) van verschillende jaren, wijngaarden en druivenrassen.

Waar is de rode Offley Ruby Port te koop

Plus, Coop en Spar en bij wijnspeciaalzaken. De prijs ligt zo tussen de 6-8 euro.
Momenteel loopt er een actie bij Offley. U kunt een weekendje Take it Slow & Enjoy in één van de Amrâth Hotels winnen. Kijk hiervoor op het label wat hangt aan de flessenhals van Offley Port. Hierin staan ook nog leuke spijs- en cocktailcombinaties!

 

Natuurlijk gaan we ‘m nu proeven voor u!

Rode Offley Ruby Port

Vol en dieprood van kleur. In de rand bleekrood uitwaaierend (2,6).
De neus opent zich goed. Ontbijtkoek, kaneel en honing. Donker en iets gestoofd bessenfruit (3,6).
Op de tong vettig, rond en stevig. Zoete kruiden en specerijen, caramel, wat eucalypthus en iets peper. Sappig. Niet heel zwaar, een medium body (5,9).
Plezierige en fijne Ruby voor dagelijks gebruik (2,2).

Het totaal van de Rode Offley Ruby Port is 14,3 punten.