Offley Late Bottled Vintage Port 2011, een uitzonderlijk goede LBV

De kwaliteit van Late Bottled Vintage Port kan tot grote hoogte stijgen. Zeker in een uitzonderlijk goed jaar als 2011.

Het oude en grote porthuis Offley is opgericht in 1737. Port van Offley kom je veel tegen in de supermarkt. De flessen zijn daar te vinden in verschillende soorten zoals ruby, tawny, white en deze Late Bottled Vintage (LBV). Persoonlijk vind ik LBV port meestal zeer koopwaardig. De kwaliteit van LBV is over het algemeen uitstekend, de wijnen zijn vrijwel altijd meteen goed drinkbaar en de gemiddelde prijs ligt een stuk lager dan een fles Vintage Port.

Deze fles uit het excellente oogstjaar 2011 heb ik aangeschaft bij de Plus supermarkt voor een prijs van € 11,99.
Dit is overigens niet de eerste keer dat ik deze wijn proef: in april 2016 heb ik al eens eerder een fles ontkurkt. Die recensie kun je HIER nalezen. Ik vond het na ruim vier en een half jaar tijd voor een nieuwe kennismaking. Dus heb ik een fles ontkurkt en de wijn 1,5 uur voor het proeven overgeheveld in een karaf.
Deze LBV is 4 jaar na de oogst (ongefilterd) gebotteld in 2015 en het alcoholpercentage is 20,5 procent. De flesafsluiter bestaat uit een kurk (geen dopkurk, wat je wel vaker tegenkomt bij LBV).

Offley Late Bottled Vintage Port 2011

Een ondoorzichtige kleur, bijna zwart. Vol doorlopend tot in de rand. Ik zie geen enkele ontwikkeling in de rand. Hangende tranen in het glas.
In de neus aroma’s van gebrande koffiebonen, iets caramel, eucalypthus, zwarte bessen en gekonfijt donker fruit.
Drogend op de tong door de tannines. Gewelde krenten, blauwe pruimen, zwarte peper, bittere chocolade, honing, zoete drop en gedroogd rood fruit. Een licht zoete stijl. Vurig en intens. De enorm krachtige en compacte smaak doet eerder denken aan een Vintage port dan aan een LBV. Een geweldenaar!

Deze LBV van Offley laat het geweldige potentieel van het oogstjaar 2011 goed zien. Dit is een krachtige, geconcentreerde en buitengewoon goede wijn die nog jaren (10-15) bewaard kan worden. Een gouden medaille voor de prijs/kwaliteit verhouding!

De score is dan ook veelzeggend: 17,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #port #douro #plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *