Ode aan Gros Manseng 2017, AOP Côtes de Gascogne, Frankrijk

Ode aan Gros Manseng
Witte wijn uit de Gascogne staat vaak garant voor frisheid. Deze Ode aan de druivensoort Gros Manseng is hierop geen uitzondering.

Deze Ode aan Gros Manseng is een cuvée exceptionelle van Domaine St. Lannes. Door de toepassing van de vinificatiemethode macération pelliculaire ontstaat deze karaktervolle wijn. Bij deze methode laat men de schillen van de gekneusde druiven voor een bepaalde tijd (enkele uren) bij lage temperatuur weken in de most om er geur- en smaakstoffen aan te onttrekken. Dit gebeurt voor de persing en gisting.

Ode aan Gros Manseng

Verkoper van deze Ode aan Gros Manseng is Alex Storms Wijnkoperij. Dit familiebedrijf bestaat al meer dan 100 jaar. Er wordt rechtstreeks geïmporteerd vanaf de wijnboer. Zo probeert men de prijs te drukken en wijnen aan te bieden die hun prijs volledig waard zijn. En deze wijnboeren worden ook regelmatig bezocht om de kwaliteit te controleren en om nieuwe wijnen te proeven.

Voor de Ode aan Gros Manseng bent u slechts het schamele bedrag kwijt van € 5,95. Dat is echt niet veel geld voor wat je in je glas krijgt. Leest u de proefnotitie maar…

Ode aan Gros Manseng 2017

Een heldere en licht strogele kleur met een gemiddelde kleurintensiteit. Bleek uitlopend in de rand.
Bij de neus stuiven allerlei geuren het glas uit: gemaaid gras, citrusfruit, limoen en ananas. Ook wat buxus. Op de achtergrond wat natte kiezels en florale tonen. Superfris, goed open, breed en aromatisch.
Tintelende zuren in de mond. Droog en speekselopwekkend. Het fruit van kruisbes, citroen en limoen. Mooie gele grapefruit-bitters. Zuiver, sappig en fris van smaak. Wat mineraliteit (kalk). Redelijk vol. Een klein restzoetje maakt het af. Een levendig en aromatisch smaakpalet.

Deze Ode aan Gros Manseng is echt een ode en goed geslaagd. Een prachtige, uitnodigende neus, gevolgd door een heerlijk frisse en zomerse smaak. Voor degenen die van een aromatische wijn houden met crispy zuren erin, is dit een absolute aanrader!

Score: 14,1 punten.

Bewaarpotentieel: nu tot 2020.

Ode aan Gros Manseng
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #alexstormswijnkoperij #grosmanseng #cotesdegascogne