Noval Tawny Port, Portugal

Noval Tawny
Een Tawny van het vooraanstaande porthuis Quinta do Noval.

Quinta do Noval: “Fine Ports since 1715” staat er trots op de website van dit huis. Noval produceert een breed scala aan portsoorten. Ruby, diverse soorten Tawny, White, LBV, Colheita en Vintage. De Vintage is van topklasse en de flessen zijn onder portliefhebbers zeer gewild.

Tinta Barroca , Tinta Roriz en Touriga Franca zijn de gebruikte druivensoorten voor deze Tawny. De port heeft 3 jaar op hout gerijpt. Alcohol zit er ook in en wel 19,5 procent.
De fles is afgesloten met de standaard afsluiter bij dit soort wijnen: de dopkurk.

De portsoorten Ruby, Tawny en White zijn (onder andere) verkrijgbaar bij de supermarktketen van de Plus, voor de prijs van € 9,99.

De Ruby heeft enige tijd geleden de proeftafel gepasseerd. Nu is het de beurt aan de “instap” Tawny van dit beroemde huis.

Noval Tawny Port

Een heldere kleur, redelijk dieprood en iets bleekrood in de rand. Niet echt een kleur die je van een Tawny zou verwachten.
De neus is wat gereserveerd en terughoudend. Krenten, gekonfijt fruit en honing. Wat menthol en alcoholisch.
In de mond komt Noval Tawny rond en sappig over. Kruidig, salmiak en fruit van zoete kersen. Wat peper, bittere chocolade, caramel en speculaas. Vrij krachtig maar wel soepel. Het is toch een wat vreemde Tawny; je mist de zachtheid die zo kenmerkend is voor dit type port.

Noval Tawny is een Tawny die wat karaktertrekjes heeft van een Ruby. Een soort “jonge” Tawny (je zou bijna gaan denken dat ze het verkeerde etiket erop hebben geplakt!). Aardige port van Noval, maar ik vond de Ruby beter.

Score: 13,4 punten.

Noval Tawny