Noval Late Bottled Vintage Port 2011, kwaliteitsport met veel kracht

Het porthuis Quinta do Noval heeft een grote reputatie. Die reputatie wordt stevig bevestigd met deze LBV uit het ijzersterke oogstjaar 2011.

Afgelopen winter heb ik enkele Late Bottled Vintage portwijnen (LBV) de proeftafel laten passeren. Ik eindig deze “serie” met de LBV van het porthuis Quinta do Noval.
Quinta do Noval, port since 1715, prijkt er op het etiket. Het bedrijf is sinds 1993 in het bezit van de Franse verzekeringsgigant AXA Millésime. De dagelijkse leiding is in handen van de Engelsman en Managing Director Christian Seely, getrouwd met Maria Cálem, van porthuis Calém.

Quinta do Noval produceert een zeer breed assortiment aan portsoorten. Eigenlijk zijn alle soorten wel vertegenwoordigd. De Vintage port van Quinte do Noval is wereldberoemd, zeker de Nacional die van een wijngaard af komt met stokken die nog geënt zijn op onderstokken van vóór de phylloxera epidemie. De naam Nacional is dan ook een aanduiding dat de druivenstokken puur Portugees zijn, en dus niet geënt op de gebruikelijke Amerikaanse onderstokken. Dat er aan deze bijzondere port ook een bijzonder prijskaartje hangt, is niet zo moeilijk te bedenken…

In 1997 maakte de bouw van een bottel- en distributiemagazijn in Alijo, nabij Pinhão, Quinta do Noval tot het eerste traditionele porthuis die al zijn activiteiten in de Douro-vallei centraliseerde. Sinds het einde van de twintigste eeuw bestaan er eigenlijk 2 benamingen (om het zo maar eens te noemen) waaronder de wijnen worden uitgebracht: Noval en Quinta do Noval. Ik heb gelezen (bron: wikipedia) dat alleen de wijn die voor 100 procent van druiven van de Quinta zelf komen, de naam Quinta do Noval dragen en dat de “gewone” Noval voor ongeveer 1/3 van ingekochte druiven gemaakt kan zijn.

De gebruikte druivenrassen in deze LBV zijn Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz en Tinto Cão. De wijn rijpt 4 jaar in houten vaten en wordt daarna gebotteld. Deze LBV heeft 19,5 procent alcohol en de flesafsluiter is een traditionele kurk.

Verschillende portsoorten van Noval en Quinta do Noval zijn verkrijgbaar bij diverse wijnspeciaalzaken. Bij de supermarktketen Plus heb ik de reguliere soorten ruby, tawny en white wel eens aangetroffen.

Noval Late Bottled Vintage Port 2011

Een volle, donkere kleur die in de rand iets bleek wegloopt. Lange tranen in het glas.
De neus is aanvankelijk wat gesloten, maar de volgende dag meer open. Zoete kersen, mint, eucalypthus, honing en zuivel. Een rokerige geur die doet denken aan een kampvuurtje. Wat alcoholisch.
Vol, rond en licht romig in de eerste aanzet. Een bijna lobbig mondgevoel. Peperig, honingdrop, anijs, zoutig. Rijp donker fruit (pruimen en kersen) en melkchocolade. Een hoge graad van zoetheid. Tanninerijk op de tong.

Een uitstekende LBV van Noval: rijk en geconcentreerd, met veel kracht en een goede balans . Genieten!
Geschat bewaarpotentieel: nu tot 2030.

Noval LBV 2011 heeft een score die er niet om liegt: 16,5 punten.

2 gedachten over “Noval Late Bottled Vintage Port 2011, kwaliteitsport met veel kracht”

  1. Er is volgens mij wel een duidelijk kwaliteitsverschil tussen de filterd en de unfiltered LBV van Noval,zeker in de 2011.
    Overigens is voor mij de LBV van Niepoort de beste.

  2. Beste Jan, ik heb geen ervaring met de “unfiltered” versie, dus daar kan ik geen uitspraak over doen. De LBV van Niepoort heb ik 1 februari gerecenseerd en die kwam ook uitstekend voor de dag. Groeten, Ed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *