Note di Rosa 2018, rosé uit Veneto van de Carmenère druif

Note di Rosa is een rosé uit Veneto en gemaakt van een druivenras wat je niet zo gauw zou verwachten in die regio.

Dat druivenras is de Carmenère. Als ik die naam hoor denk ik in eerste instantie aan rode wijnen uit Chili. Echter, in het noordoosten van Italië wordt deze druif, op zeer bescheiden schaal, ook verbouwd.
Eerst even iets over de producent: Ornella Bellia

Ornella Bellia is een echt familiebedrijf. Het bedrijf heeft als slogan ” La Forza della Famiglia” (de kracht van het gezin). Italiaanser kan het bijna niet! Het huis Ornella Bellia ligt in het plaatsje Pramaggiore. Dat ligt in de regio Veneto, tegen de grens met de regio Friuli-Venezia-Giulia. De wijngaarden liggen in de vlakte op enkele kilometers van de Venetiaanse kust, tussen de rivieren Tagliamento en Livenza.  De bodem bestaat uit kleiachtige kalksteen van alluviale oorsprong.

Note di Rosa is voor 100 procent gemaakt van Carmenère druiven. De licht geperste druiven hebben een koude (voor)fermentatie (8 graden) ondergaan van 12 uur voor een maximale extractie van de aroma’s, gevolgd door een fermentatie op 14-15 graden van ongeveer 2 weken. Het alcoholpercentage is 12,5 procent.

Wienaldi Wines is de verkoper van deze toch wel bijzondere rosé én andere Italiaanse wijnen uit “inheemse” druiven. In het geval van deze Note di Rosa hebben we het natuurlijk niet over inheemse druiven, maar dat terzijde. Wijnland Italië is rijk aan inheemse druiven en als u wijnen zoekt die hieruit gemaakt zijn, dan bent u bij Wienaldi Wines aan het juiste adres!
Een fles Note di Rosa wisselt voor de prijs van € 9,75 van eigenaar.  

Note di Rosa 2018 van Ornella Bellia

Een heldere, lichte zalm-rosé kleur, die wat “Provencaals” aandoet. De kleurintensiteit is zeer licht, 1 op een schaal van 5 voor rosé.
Een open neus, een mix van licht zoete, frisse geuren. Fruit van rode appels en perzik. Wat florale geuren van rode rozen. Frivool, een neus waar je vrolijk van wordt.
Het eerste mondgevoel doet wat romig en rond aan, met milde zuren. Zoet fruit van rijpe peer, perzik en mandarijn. Ik proef ook wat kruidigheid in de vorm van een wit pepertje. Dat geeft wat body aan het smaakpalet. Een restzoetje sluit het geheel af.

Note di Rosa is een soepele rosé met veel rijp fruit. Vrij licht, zuiver en ongecompliceerd van smaak. Een zomerse rosé om gewoon lekker van te genieten.

Een goede score voor de Note di Rosa: 13,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #veneto #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *