NL 17 Domeinen, Nederlandse witte wijn voor het goede doel

NL 17 Domeinen is een Nederlandse witte wijn voor het KWF

NL 17 Domeinen is een unieke witte wijn, afkomstig uit verschillende Nederlandse wijngaarden.

Actie NL 17 Domeinen

De actie ‘NL 17 domeinen’ betreft de verkoop van slechts 150 exclusieve en genummerde magnums witte wijn, ten behoeve van het KWF kankeronderzoek. De cuvée is afkomstig van wijn uit 17 Nederlandse wijngaarden, verspreid door heel Nederland.

Initiatiefnemers van deze actie zijn sommelier van het jaar 2019 Koen van der Plas, wijnmaker Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus in Vijlen en oud Landal-topman Bas Hoogland.

De deelnemende wijngaarden zijn: Betuws Wijndomein, Wijnboerderij ’t Heekenbroek, Wijndomein de Planck, Wijngaard aan de Breede Beek, Wijngaard de Frysling, Wijngaard de Koen, Wijngaard de Linie, Wijngaard Hesselink, Wijngaard Hof van Twente, Wijngaard Kruisboom, Wijngaard Raarberg, Wijngaard St. Martinus, Wijngaard de Reestlandhoeve, Wijngoed Hoeve Nekum, Wijngoed Thorn, Wijnhoeve de Kleine Schorre en Zwirs Wijngaard.
De flessen zijn voorzien van een etiket dat is ontworpen door de kunstenares Loes van Delft.    

NL 17 Domeinen is een Nederlandse witte wijn voor het goede

Een Nederlandse witte wijn die door experts is gemaakt

Initiatiefnemer Bas Hoogland: ”Nog nooit is er een Nederlandse wijn gemaakt met wijn van zoveel Nederlandse wijngaarden, een absoluut unicum en met recht daarom de allereerste NL wijn. Koen en Stan hebben samen deze witte wijn samengesteld en ‘gecuveerd’ en hij is écht heel mooi geworden. Het is een bijzondere ode aan de groeiende populariteit van Nederlandse wijnen.”

Het goede doel: KWF

Op 1 september 2019 j.l. is de actie NL 17 Domeinen gelanceerd, tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019. De magnums kosten € 195 per stuk (ex BTW). De totale opbrengst van deze actie gaat naar het KWF Kankeronderzoek. Een uitstekend initiatief dat mij persoonlijk ook raakt.

Verschillende flessen hebben inmiddels een koper gevonden, waaronder diverse top-restaurants van Alliance Gastronomique en particuliere wijnliefhebbers.  
Er zijn nog enkele flessen beschikbaar! Wilt u in het bezit komen van deze unieke wijn, stuur dan een email naar 17domeinen@gmail.com.

Natuurlijk zijn wij als “wijngekken”, die de Nederlandse wijn een warm hart toedragen, razend benieuwd naar de wijn achter de actie NL 17 Domeinen. De wijn is dan ook geproefd door het complete wijngekken-team.  

NL 17 Domeinen

Niet geheel helder; bij het inschenken wat pétillant, lijkt iets na te gisten. Licht strogeel tot iets citroengeel van kleur, de intensiteit is 2 uit 5 voor witte wijn.
In de neus ruik ik gele appels, wat citrusfruit, rijpe nectarines en perzik. Ook florale geuren. De aroma’s zijn wat ingetogen.
In de mond komt NL 17 Domeinen soepel, rond, zacht en romig over, met een lichte tinteling op de tong. Fluwelig en redelijk vol. Het fruit van perzik, mandarijn en peer. Honing en iets muskaat. Smaken die doen denken aan groente/kool en amandelen geven lichte bitters. Vrij milde zuren en een goede balans. Iets warm en kruidig in de afdronk.

Een vriendelijke, frisse witte wijn met een fruitige, lichte bite. Geheel in stijl van een blend met de druivenrassen Chardonnay en Souvignier Gris. Een prima doordrinkfactor; een wijn die uitnodigt voor nog een glas, zeker met het goede doel in gedachten…

Score van deze NL 17 Domeinen wijn is 14 punten.

NL 17 Domeinen is zeker nog wel een paar jaar goed houdbaar in deze magnum.  

NL 17 Domeinen is een Nederlandse witte wijn voor het goede doel van het KWF

Met dank aan Bas Hoogland.   

#wijn #wijngekken #nederlandsewijn #wine #proefnotities #tastingnotes #kwf #nl17domeinen