Nistri Corte al Passo 2016, Governo All ‘Uso Toscano, IGT, Italië

Nistri Corte al Passo
Een rode wijn uit Toscane, gemaakt met een extra portie most van gedroogde druiven.

Dat “extra portie most” bedraagt 10 procent van het geheel. Deze methode van vinificatie waarbij gedroogde druiven worden gebruikt, is een methode die in meerdere streken van Italië op verschillende manieren wordt toegepast. Er zijn dan ook meerdere methodes (bijvoorbeeld Ripasso, Governo, Amarone) die mijns inziens onder één benaming zijn te rangschikken: Appassimento.

Wat zegt de verkoper van deze wijn Wine in Black over de vinificatie methode Governo:
“Governo is een klassieke manier van vinificering in de Chianti-zone, in het hart van Toscane. Net zoals bij Appassimento wordt de jonge wijn in november na de oogst met ongeveer tien procent most van gedroogde druiven gemengd. Daardoor wordt de malolactische fermentatie ingeleid, die tenminste tot de volgende lente duurt. De wijnen worden niet langer opgeslagen en gaan binnen één jaar in de verkoop.”

De bekende Italiaanse “wijnman” Luca Maroni heeft deze Nistri Corte al Passo gewaardeerd met 98 punten.

Onafhankelijk als wij zijn, gaan wij deze wijn objectief beoordelen…

Nistri Corte al Passo 2016

Een medium diepe, robijnrode kleur. In de rand bleekrood uitlopend.
Een ingetogen neus met zacht kersenfruit, custard en zuivel. Wat aardse tonen en licht gestoofd.
In de mond een romige aanzet, wat tannine en fijne zuren op de achtergrond. Smaakimpressies van vanille, chocolade, cacao en tabak. Een matige body, wel rond met een zoete touch van de Governo-methode. De wijn blijft goed hangen in de afdronk. Een jonge wijn die twee gezichten heeft in het smaakpalet en daardoor wat onsamenhangend is.

Nistri Corte al Passo 2016 is een wijn die niet harmonieus overkomt. Het samenspel tussen zuur en zoet matcht niet goed. Misschien dat door wat flesrijping de smaakcomponenten wel samenvallen.

Score: 13,1 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.