Niepoort Vintage Port 2009

Niepoort Vintage Port 2009
Port van het Nederlandse porthuis Niepoort staat inmiddels bekend als één van de kwalitatief beste Port-wijnen uit de Douro.

Niepoort is één van de kleinere porthuizen. De Port van dit huis laat zich over het algemeen kenmerken door veel frisse fruitelementen en een wat zoetere stijl.
Het jaar 2009 is een wat controversieel jaar in de Douro. Het jaar is namelijk niet door alle porthuizen gedeclareerd als Vintage. De “grote twee” waren duidelijk verdeeld. The Fladgate Partnership declareerde wel (Croft, Fonseca, Taylor en Quinta de Vargellas) maar Symington Family Estates declareerde slechts voor Warre en enkele Single Quinta Ports.
Niepoort declareerde dus wel en die wijn ga ik proeven!

Niepoort Vintage Port 2009

Een zeer diepe, donkerrode kleur, bijna zwart tot in de rand. Geconcentreerde kleur met een stroperige viscositeit (3,0).
Zoete rijpe frambozen in de neus, viooltjes, lichte eikenhouttonen, wat mint, aarde en witte peper. Een mooie frisheid en elegantie (4,0).
Een volle, rijke en zoete aanzet op de tong, stroperig en peperig met stevige tannines. Chocolade-cacao, bramenfruit en wat drop. Een geweldige intensiteit die mooi samengaat met de stroefheid van een jonge Port van dit kaliber (7,8).
Goed geconcentreerde Port die een veelbelovende structuur heeft. Niet superzwaar, wel met boordevol fruit en voorzien van flink wat tannine (2,7).

Voor de lange opslag. Deze port heeft op dit moment een verkoopprijs van rond de 60 euro.
Het is altijd lastig om bij wijnen in deze prijsklasse (en hoger) een prijs/kwaliteit beoordeling uit te voeren. Ik vind in dit soort gevallen dat de wijn zich zeer goed moet presenteren en dat doet deze Port. Of de te betalen prijs vervolgens gerechtvaardigd is, laat ik graag aan uw beleving over! Bent u op zoek naar een mooie Vintage Port om lang te bewaren, dan is dit een goede keuze.

Totaal 17,5 punten. Drinken 2017 tot 2050.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!