Niepoort Vintage Port 2009, voor de lange opslag

Van het uitstekende porthuis Niepoort staat de Vintage uit het jaar 2009 op de proeftafel.

In het kader van “op herhaling” heeft het wijngekken-team deze Vintage Port opnieuw geproefd. De vorige “degustatie” vond namelijk plaats in december 2012, ruim 7 jaar geleden dus. Wil je die recensie er op nalezen, klik dan HIER.

Vintage 2009: een controversieel jaar

Het jaar 2009 gaat voor Vintage port de geschiedenis in als een controversieel jaar. Het jaar is namelijk niet door iedere shipper gedeclareerd. De “grote twee” waren duidelijk verdeeld. The Fladgate Partnership declareerde wel (Croft, Fonseca, Taylor en Quinta de Vargellas) maar Symington Family Estates declareerde slechts voor Warre en enkele Single Quinta Ports. Het jaar kenmerkt zich door een droge zomerperiode (met hitte in augustus) en een lage opbrengst.

Niepoort: Nederlandse roots

Niepoort is één van de kleinere porthuizen in de Douro vallei. Het gezegde “klein maar fijn” is zeker van toepassing op de wijnen van Dirk van der Niepoort. Het huis is opgericht in 1842 en Dirk en zus Verena zijn de vijfde generatie die sinds 2005 de scepter zwaait over dit succesvolle bedrijf. Bij Niepoort is men constant bezig om eeuwenoude tradities te combineren met innovatie. Naast de productie van vrijwel alle portsoorten heeft Niepoort ook een flink assortiment niet-versterkte wijnen uit de Douro vallei.

Vintage 2009 van Niepoort

De druiven voor deze port zijn afkomstig van meer dan 80 jaar oude wijngaarden gelegen in de Cima Corgo. De belangrijkste druiven in de wijn zijn de Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão en Tinta Roriz. Rijping in grote vaten tot aan het moment van botteling. De botteling heeft plaatsgevonden in mei 2011. Alcoholpercentage 20,5 procent.

Port van het huis Niepoort heb ik in diverse “verschijningen” geproefd. Naar mijn mening kenmerkt het huis zich door een rijke en zoete stijl, waarbij fruitigheid een belangrijke rol speelt. De Vintage wijnen van Niepoort behoren tot één van de beste die er te vinden zijn.
De verschillende wijnen van Niepoort zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak.

Niepoort Vintage Port 2009

Een massief diepe donkerrode kleur met een intensiteit die bijna maximaal te noemen is. Vol tot in de rand, waar geen spoor te zien is van enige ontwikkeling. Prachtige “gothische” tranen in het glas.
De neus opent zich goed. Ik had de wijn 3 uur van tevoren gekaraffeerd. Zoete kersen en donkere pruimen. Likeurbonbons en honing.
Wat een enorme power in de mond! Licht romig en enorm krachtig. Zoet gekonfijt rood fruit. Rijpe zoete zwarte bessen en kersen. Peper en honingdrop. Licht tanninerijk, rond en rijk van smaak. Iets drogend in de afdronk.

Niepoort laat opnieuw zien dat het met de kwaliteit goed zit. Dit is een volle, intense, superverleidelijke en weelderige Port, waarin het donkere fruit een prominente rol speelt. De wijn komt energiek en jeugdig over; deze Vintage is uitermate geschikt om nog tientallen jaren te bewaren.

Een prima score voor deze mooie port: 17,3 punten

Vintage 2009 kan nu worden gedronken. Flesrijping zonder problemen tot ongeveer 2050?

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #niepoort #port #douro #vintageport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *