Niepoort Ruby Port, heerlijk sappig en fruitig

Deze “instapport” van Niepoort is gewoonweg heerlijk. Een port voor alledag en de kwaliteit is dik in orde.

Deze Ruby is zo’n beetje de “huisport” bij mij geworden. Ik zou bijna zeggen: een HTK (huis/tuin en keuken) port, maar daarmee doe ik deze versterkte wijn (19,5 procent alcohol) flink tekort. Want er staat wel degelijk kwaliteit in je glas! Gebotteld in een gezellige “kruikfles” en afgesloten door middel van een dopkurk.

Niepoort is één van de kleinere porthuizen in de Douro vallei. Het gezegde “klein maar fijn” is zeker van toepassing op de wijnen van Dirk (van der) Niepoort. Het huis is opgericht in 1842. Dirk en zus Verena zijn de vijfde generatie die sinds 2005 de scepter zwaait over dit succesvolle bedrijf. Bij Niepoort is men constant bezig om eeuwenoude tradities te combineren met innovatie. Naast de productie van vrijwel alle portsoorten heeft Niepoort ook een flink assortiment niet-versterkte wijnen, gemaakt van druiven uit de Douro vallei.

Deze Ruby is verkrijgbaar bij slijterijketen Gall & Gall. De verkoopprijs ligt iets boven de 10 euro.
Genoeg geschreven, hieronder mijn proefnotitie!

Niepoort Ruby Port

In het glas diepdonker granaatrood van kleur. In de rand zie ik iets purper. Mooie hangende tranen.
De neus geeft veel zoet rijp fruit van kersen en bessen. Wat katjesdrop en confituur van donkerrood fruit.
In de eerste aanzet zoet, stevig en sappig. Vrij ronde tannine. Zoethout, honing en veel donker fruit. Rijp en rijk met een fijne, frisse touch door de aanwezige zuren. Een gevaarlijk drankje, want de alcohol valt nauwelijks op in het fruitige smaakpalet…

Een sappige, fruitige Ruby. Open en toegankelijk. Drinkt gevaarlijk lekker weg. Ports van Niepoort kenmerken zich vaak door veel rijp en donker fruit. Deze Ruby is daar geen uitzondering op. Een heerlijke port voor “alledag”.

Score voor de Ruby Port van Niepoort: 15,7 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *