Niepoort Late Bottled Vintage Port 2011, Port, Portugal

Niepoort LBV
Niepoort, een Nederlands porthuis wat wordt geleid door de gepassioneerde en perfectionistische Dirk van der Niepoort.

Het huis Niepoort is opgericht in 1842. Dirk van der Niepoort (1964) is de afstammeling van de vijfde generatie van de van oorsprong Nederlandse oprichters. Het huis heeft in de loop der jaren een grote naam opgebouwd. De Niepoort lodges zijn gelegen in het historische centrum van Vila Nova de Gaia.
Niepoort heeft in drie gebieden eigen wijngoederen staan: Quita de Baixo in Bairrada, Quinta da Lomba in Dão en Quinta de Nápoles in de Dourovallei.

Niepoort produceert een zeer breed scala aan ports. De Vintage en Colheita zijn internationaal alom geprezen. Maar ook de Late Bottled Vintage (LBV), Crusted port en uiteraard de Ruby en Tawny genieten een uitstekende reputatie.
Daarnaast produceert Niepoort ook “gewone” witte en rode wijnen.

De druiven voor deze LBV (Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz en enkele niet nader genoemde) zijn afkomstig van wijngaarden in de Cima Corgo, een subregio in de Douro vallei. De gemiddelde leeftijd van de stokken is ongeveer 70 jaar oud. Na de oogst heeft deze LBV 4 jaar gerijpt in de lodges, in grote houten vaten, waarna botteling plaatsvindt.

Ik heb deze LBV indertijd (eind 2015) aangeschaft voor het zachte prijsje van € 13,95. Tijd om eens een flesje te ontkurken…

Niepoort Late Bottled Vintage Port 2011

Zeer diepe, donkerrode geconcentreerde kleur. Vol en iets purper in de rand. Mooie viscositeit.
Een open en intense neus, alcoholisch, krenten, zwarte bessen en wat menthol/eucalypthus.
Op de tong fluwelig, zoet en rijp. Mollig donker gekonfijt fruit van bramen. Peper, vanille, noten en chocolade/cacao. Bijna stroperig met een licht aardse smaak en toch ook een frisheid erin. Vol, toegankelijk en redelijk stevig. Extreem rond met een talmende afdronk. Wow, wat is dit mooi!

Niepoort Late Bottled Vintage Port 2011 is een superverleidelijke LBV in een prachtige, rijke stijl. Een uitstekende producent en dito oogstjaar zorgen voor een indrukwekkende wijn!
En natuurlijk een gouden medaille waard, gelet op de prijs/kwaliteit verhouding!

Score: 17,5 punten.

Bewaarpotentieel: de flesafsluiter is een traditionele kurk. Dit houdt in dat de inhoud (eventueel) geschikt is om te bewaren. Afgaande op mijn proefnotitie denk ik dat deze port zeker nog 10 jaar goed houdbaar is. Dus: nu drinken tot 2027.
Tip: heel licht gekoeld drinken.