Niepoort Late Bottled Vintage Port 2009

Niepoort LBV 2009

Late Bottled Vintage Port, een favoriete Portsoort van mij. Betaalbaar en vaak van goede kwaliteit, zeker van het huis Niepoort.

Deze LBV is gekocht bij wijnhandel Ton Overmars voor de prijs van € 14,95. Vintage 2009 is niet door iedereen gedeclareerd. Ton Overmars zegt het volgende over de Vintage 2009:

Het jaargang 2009 wordt gekenmerkt door zeer lage opbrengsten dat het resultaat was van een zeer droog groeiseizoen. De temperaturen bleven in het voorseizoen relatief laag (net als in 2007) en pas in augustus zette de hitte door. Regen bleef echter uit, ook tijdens de oogst. De druiven konden volledig tot rijpheid komen.
Door het evenwichtige groeiseizoen en het feit dat er voldoende water in de grond zat bleef krentvorming nagenoeg uit en konden de druiven hun zuren behouden.

De Vintage 2009 van Niepoort heeft al op de proeftafel gestaan, klik HIER. Uitstekende wijn. Nu is het tijd voor de Late Bottled Vintage!

Niepoort Late Bottled Vintage Port 2009

Een diepe, donkerrode kleur. Iets bleekrood in de rand met een stroperige viscositeit (2,6).
In de neus gekonfijt rood fruit van kersen en zwarte bessen, samen met walnoot. De geur is nog wel wat gesloten in het glas (3,6).
Vol, rond en intens op de tong. Bittere chocolade, veel donker fruit van bessen en pruimen. Ook wat vijg en confiture. Licht stroef, de tannines zijn merkbaar aanwezig. De smaak is niet heel zoet en iets vettig. Warm en alcoholisch (7,2).
Een volle maar niet al te zware LBV. De wijn heeft zeker bewaarpotentieel en zit qua intensiteit tussen de 2007 en 2008 in (2,5). Met een stukje blauwe aderkaas is dit een genot…

Totaal 15,9 punten. Drinken nu tot 2025.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!