Niepoort Late Bottled Vintage Port 2008

Niepoort LBV 2008

We blijven in winterse sferen. Dus nog maar eens een LBV-Port op de proeftafel, waarom ook niet?

Deze Late Bottled Vintage Port is afkomstig van het Nederlandse Port- en wijnhuis van Dirk van der Niepoort. Het is de eerste LBV die ik proef van het jaar 2008. Ik heb de Port gekocht bij wijnwinkel Ton Overmars, de huidige winkelprijs ligt zo rond de 16 euro. Wat zegt de verkoper over het jaar 2008?

De winter van 2007-2008 verliep kouder en met ongeveer 250 millimeter regen tussen november en maart, droger dan gewoonlijk. In april viel echter voldoende neerslag om de grondwaterreserves in de Douro-vallei weer aan te vullen.
Deze natte en koude periode had zijn weerslag op de bloesem en vruchtzetting: de trosjes van alle druivenvariëteiten bleven klein maar juist wel weer mooi geconcentreerd.
De overgang van de lente naar de zomer verliep milder dan gebruikelijk.
De weersomstandigheden aan het einde van de rijping en rond de tijd van oogsten waren nog nooit zo optimaal geweest: overdag droog en zonnig, ’s avonds onbewolkt en koel.
Het resultaat is een uitstekend wijnjaar met voldoende kwaliteit voor het bottelen van Vintage Port 2008.

Welnu, dat belooft wat. Open die fles!

Niepoort Late Bottled Vintage Port 2008

Een diepe, donkerrode kleur, geconcentreerd. Iets purper in de rand (2,8).
Bosbessenjam in de neus, wat alcoholisch, de fruitigheid barst eruit. Ook wat hinten van mint (3,6).
Ronde en soepele tannines op de tong. Warm en fris tegelijk. Gekonfijt fruit, bessen en bramen. Redelijk intens, cassis, peper en wat toffee. Niet heel zwaar van body. De afdronk is wat aan de korte kant (6,4).
Een goede kwaliteit LBV, heeft echter niet de kwaliteiten van het klassieke jaar 2007 (deze 2008 is wat minder breed en intens), maar de wijn is goed gemaakt, verleidelijk en mooi in balans (2,2).

Totaal 15,0 punten. Drinken nu tot 2023.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!